Négy Mancs: folytatják a libatömés elleni kampányt

Folytatja a megkezdett kényszertömés elleni kampányt a Négy Mancs Alapítvány – mondta a Független Hírügynökségnek a civil szervezet programfelelőse. Gergely Zsófia azt mondta: számos olyan szakvélemény született, amelyek alapján állatkínzásnak minősítették a szárnyasok tömését például az Egyesült Államok több államában és az Európai Unió 14 tagállamában. A programfelelős egy kiadványt idézett, amelyben nemzetközi szakértők szerint is állatkínzás a kényszertömés.

Gergely Zsófia ezzel a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) csütörtöki sajtótájékoztatójára reagált. A MÁOK szerint nem állatkínzás a májukért tartott libák tömése.

Nem arról van szó, hogy a Négy Mancs nem fogadja el a Magyar Állatorvosi Kamara véleményét, hanem legalábbis vitatott kérdésnek tekintik, hogy állatkínzás-e a szárnyasok gépi kényszertömése – mondta Gergely Zsófia. Az alapítvány mindenesetre tovább küzd az eljárás ellen – tette hozzá.

A Négy Mancs Alapítvány szerint állami érdeknek minősül ma Magyarországon az állatkínzás. Gergely Zsófia azt mondta: szerintük az államnak meg volt és meg van a lehetősége, valamint az ehhez szükséges forrásai, hogy támogassa a kényszertömés mentes liba és kacsa tenyésztést. Ám a Magyar Állam ennek érdekében eddig semmit nem tett – mondta a programfelelős.