A bor színe, íze és illata

Akt.:
A bor színe, íze és illata
© Fotó: Kovács Péter
Létavértes – Tevékenységükkel példát mutatnak a létavértesi szőlősgazdák az érmelléki kollégáiknak is.

Szám szerint 98 féle bort vizsgáltak és minősítettek a borszakértők a hétvégén Létavértesen megtartott XVII. Városi Borversenyen. Az, hogy sok bort neveztek termelői a megmérettetésre, mutatja, hogy fellendülőben van a térség szőlő- és borkultúrája. Helyből 53-nevezés érkezett, míg a vendégborok versenyére Hegyközszentmiklósról, Székelyhídról, Bihardiószegről, Fülöpről, de még Sopronból is érkeztek minták a nemes nedűkből.

A hagyományőrzés a cél

– Méltó helyére került a borversenyünk, sokat javult a hozzánk érkezett borok minősége az elmúlt években. A zsűri tagjai szigorúan bíráltak, kilenc bor nem kapott minősítést – válaszolja kérdésünkre Lévai József, a Létavértesi Szőlősgazdák Egyesületének elnöke. – Most a 2018-ban termelt szőlőből készült borokat minősítette a zsűri. Az időjárás tavaly nem kedvezett a szőlősgazdáknak, hiszen sok szőlő megégett a földeken, és így bár a termelők mindent megtettek, hogy jó minőségű bort készítsenek, ez nem mindig sikerült. De hangsúlyozom, ez nem a gazdák hozzáértésén, hanem az alapanyag minőségén múlott.

Fotó: Kovács Péter

A cél természetesen a létavértesi bormustrán sem a versengés volt, hanem – és ezt hangsúlyozta Lévai József – a barátkozás, a beszélgetés, a tapasztalatcsere, és mindenekelőtt a térség szőlő- és bortermelő hagyományának őrzése, a helyi borok megismerése.

– Összetartanak a bihari borászok, eljárunk egymás versenyeire. Hamarosan Kiskerekibe megyünk, ahol most rendezik az első borversenyt. Hegyközszentmiklósón tavaly volt az első, azon is voltunk, és persze az idén is. Mindkét helységben a létavértesi tapasztalatok alapján szervezik meg a versenyt. Tevékenységünkkel példát mutatunk – tette hozzá Lévai József, a Létavértesi Szőlősgazdák Egyesületének elnöke.

KZS