Négy hónappal meghosszabbították a nyomozást a sukorói telekcsere ügyében

A Legfőbb Ügyészség négy hónappal, június 7-ig meghosszabbította a sukorói telekcsere ügyében még 2009 áprilisában indított nyomozás határidejét – tájékoztatta a független Hírügynökséget Fazekas Géza, az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. A nyomozás korábbi határideje a hét elején járt volna le, a hosszabbítást már korábban kérte a KNYF.

Sukoró ügyében 2009 áprilisa óta nyomoznak a tervezett beruházás megvalósításához szükséges telekcsere kapcsán. 2010. augusztus végén gyanúsították meg az ügyben Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsolt volt értékesítési igazgatót. A gyanú szerint az MNV – a Magyar Állam képviseletében – 2008. július 30-án szerződést kötött egy külföldi üzletemberrel – Joav Blummal – hogy az ő az albertirsai és pilisi földjeit egy sukorói állami tulajdonú területre cseréljék. A nyomozás eddigi adatai szerint a csereszerződésben a sukorói területeket több mint 734 millió forinttal alulértékelték, míg a cserébe szánt albertirsai és a pilisi ingatlanokat több mint 593,5 millió forinttal túlértékelték. Olyan szerződést írtak alá, aminek következtében az államot több mint 13 milliárd forintos veszteség érte volna.

Ebben a nyomozásban a harmadik gyanúsított a külföldi befektető jogi képviselője, őt kétrendbeli közokirat-hamisítással gyanúsítják. 2010 decemberében gyanúsított lett Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja. Őt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével gyanúsítják.

2011. január 20-án egy az ügyletben részt vett értékbecslőt, nem sokkal később a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyik, az ügyletben érintett vezetőjét hallgatták ki gyanúsítottként az ügyben. Az MNV munkatársát “bűnsegédként elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével” gyanúsítják.

Mint ismert, a jelenlegi kormány politikai döntést hozott arról, hogy a sukorói King’s City kaszinó-beruházásra kötött koncessziós szerződést felmondják. Korábban pedig – már 2010 szeptemberében visszavonták a beruházás kiemelt minősítését.

Közben Sukoró ügyében idén februárban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) feljelentése alapján is nyomozás indult, a kaszinóberuházás koncessziós szerződése kapcsán. Ennek az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja.