Négy "halott" katona is részt vett a koreai családegyesítésen

Négy, halottnak hitt egykori dél-koreai katona is részt vett a hét végi családegyesítési találkozón – jelentette be hétfőn a védelmi minisztérium Szöulban. Az elmúlt három nap alatt 430 dél-koreai utazhatott át Észak-Koreába, hogy találkozzon a hat évtizede nem látott hozzátartozójával.

Hétfőn ért véget a három napos családegyesítési találkozó az észak-koreai Gyémánt-hegységben lévő üdülőhelyen. Az ilyen összejöveteleket – hosszabb-rövidebb megszakításokkal – 2000 óta szervezik, és az egyetlen lehetőség, hogy az 1950-53 közötti koreai háborúban szétszakított családok tagjai láthassák egymást. Négy családnak néhány nappal az esemény előtt szóltak, hogy a háborúban szolgáló, eddig halottnak hitt hozzátartozóik életben vannak, sőt ők is ott lesznek a találkozón.

A szöüli védelmi minisztérium szerint még nem döntötték el, hogy a négy volt katonát levegyék-e a halottak listájáról, vagy áthelyezzék őket a hadifoglyok listájára. Az elmúlt tíz évben 28 egykori dél-koreai katonáról derült ki, hogy életben vannak, közülük 13-an személyesen is megjelentek a családegyesítések valamelyikén.

Szöuli becslések szerint körülbelül 500 egykori katona él még mindig a kommunista Észak-Koreában, akiket 1953-ban nem engedtek haza. Dél-Korea szerint a háború óta további 480 embert, főként halászokat pedig elraboltak az északiak. Phenjan ugyanakkor azt mondja, akarata ellenére egy dél-koreai sincs náluk.