Négy évre ítélték Berlusconit adócsalásért

Akt.:
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi - © technorati.com
Róma, 2012. október 26., péntek (MTI) – Adócsalásért négy év szabadságvesztésre ítélte a milánói bíróság pénteken Silvio Berlusconit. Az általa birtokolt televíziós társaságok a közvetítési jogdíjakkal csalva károsították meg az olasz államot.

A bíróság öt évre eltiltotta a közhivataloktól, és 10 millió euró bírság kifizetésére is ítélte a korábbi miniszterelnököt. Ez azt jelenti, hogy ha az ítélet jogerőssé válik, Berlusconi nem lehet a római parlament tagja sem.

Hat éve tartó bírósági tárgyalás zárult le az elsőfokú ítélettel. Berlusconit négy évre, az amerikai producer Frank Agramát három évre ítélték a Berlusconi által birtokolt Mediaset televíziós csoport másik két menedzserével együtt. Felmentették Fedele Confalonierit, a Mediaset elnökét.

A magát a milánói ügyészség áldozatának tartó Berlusconi nem volt jelen a pénteki tárgyaláson, és nem kommentálta az ítéletet. Védőügyvédje, Nicolo Ghedini úgy nyilatkozott, hogy megvárja a bíróság indoklását.

“Végre elérkezett az igazság pillanata” – hangoztatta Antonio Di Pietro volt ügyész, aki az 1980-as években elindította a Berlusconi birodalma elleni vizsgálatsorozatot.

A Mediaset néven ismert perben az ügyészség azzal vádolta Berlusconit, hogy cége az Egyesült Államokban 470 millió dollár értékben vásárolt amerikai televíziós sorozatokat off-shore cégeken keresztül. A szerződésekben azonban hamis összeget tüntetett föl, hogy elkerülje az Olaszországban fizetendő adót.

Az elsőfokú ítélet ellen várhatóan fellebbezni fog élni a korábbi miniszterelnök, aki ellen több bírósági eljárás zajlott az utóbbi években. Ez a per az első, amelyben elmarasztaló ítélet született. Miniszterelnökként Berlusconi több igazságügyi törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amelyeknek révén az ellene indított bírósági eljárások nagy részét felfüggesztették. Emiatt az ügyek túlnyomó része elévült addigra, mire Berlusconi – kormányfőként élvezett mentességét elveszítve – bíróság elé állhatott volna.

A 76 éves Berlusconi csütörtökön jelentette be visszavonulását pártja, a Szabadság Népe (PdL) éléről.

– MTI –