Négy évet kaptak a rendőrökre támadók Mezőkövesden

Akt.:
A bírósági tárgyaláson
A bírósági tárgyaláson - © Fotó: Tóth Balázs
Mezőkövesd – Súlyos éveket jelentett, hogy rossz volt a viszony a volt anyóssal és nem bírták ki beszólás nélkül.

Az első- és másodrendű vádlottat négy év szabadságvesztésre, a harmad- és negyedrendűt felfüggesztett börtönre ítélte a Mezőkövesdi Járásbíróság abban az eljárásban, amelyet azért folytattak le, mert a vád szerint a négy elkövető rendőrökre támadt Mezőkövesden.

Ittasak voltak

Tavaly novemberben történt az eset, amikor két rendőr intézkedés alá vonta az ittas állapotban lévő másodrendű vádlottat. Előzőleg bejelentés érkezett ugyanis amiatt, mert a másodrendű vádlott megfenyegette az utcán volt anyósát, akivel rendszeres volt a konfliktus, ha összetalálkoztak, két évvel korábban is volt egy tettlegességgel és bírósági ítélettel záruló ügye a két családnak. Érdekesség volt egyébként, hogy két másik rendőr az események előtt nem sokkal beszélt a vádlottakkal, akik ugyan ittasak voltak, de normálisan viselkedtek. Ők küldték haza őket.

14-kovesd-01

Az első- és harmadrendű vádlottak testvérük segítségére siettek, szidalmazták a járőröket, próbálták megütni őket, ruhájukat rángatták. Később az elsőrendű vádlott élettársa, a negyedrendű vádlott is közbeavatkozott, igyekezett nehezíteni az intézkedést. A járőrök könnygázt is alkalmaztak annak érdekében, hogy lecsillapítsák a kedélyeket, majd a férfiakat megbilincselték. A négy vádlottal szemben csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Agresszíven léptek fel

A Mezőkövesdi Járásbíróságon csütörtökön délelőtt rendőr tanúkat hallgattak meg. Ennek során elhangzott, az eseményekről videofelvételt is készített az egyik vádlott lánya, s ezt a rendőrség rendelkezésére bocsátotta. Ezen az elsőrendű vádlott megbilincselése utáni események látszanak. A vádlottak szerint a felvétel hosszabb volt, azt megvágták, s ügyvédeik azt is kifogásolták, hogy a rendőrök jelentései túlságosan egyezők voltak. Szerintük a videofelvételt többen is láthatták jelentésük megírása előtt, s az egyik rendőr említést is tett róla írásában.

14-kovesd-03

Az események lefolyásáról is mást állítottak, mint a rendőrök, szerintük nem egyszerre szálltak ki a páros tagjai az autóból, valamint agresszívan léptek föl, egyikük azonnal könnygázt fújt rájuk, miközben voltak ott gyerekek is. Azt is állították, az elsőrendű vádlott nem ütésre emelte kezét – ebből a mozdulatból eszkalálódtak aztán az események – csupán hevesen gesztikulált. A rendőri reakciók hatására fajultak el aztán az események.

kovesd-04

A bíróság azt látta bizonyítottnak, hogy a másodrendű vádlottól információt kérő járőrök szabályosan jártak el, s az egyik rendőr az elsőrendű vádlott ütési próbálkozását hárította el. Majd a másodrendű vádlott a rendőr fejére húzta a zubbonyát és megpróbálta földre vinni, s ebben egy húzás erejéig segíteni próbált a harmadrendű vádlott is. A másik rendőr végül gázspray alkalmazásával zavarta el a vádlottakat, majd megpróbálták megbilincselni az elsőrendű vádlottat, aki ellenállt. A visszaszaladó másodrendű vádlott nekik támadt, de az erősítésként érkezők megfékezték. A harmadrendű vádlott először kirántotta karját a rendőr fogásából, majd hagyta megbilincselni magát. A hangoskodás a kapitányságon is folytatódott, itt a másodrendű vádlott rosszul lett, hozzá mentőt hívtak, s nyugtató injekciót kapott, később kórházba szállították. A vádlott kifogásolta, hogy ekkor és a fogdában is rajta volt a bilincs, s állítása szerint rasszista megjegyzéseket is tettek rá. Eközben szidalmazta az őrzésével megbízott rendőröket, ezért becsületsértéssel is megvádolták. A bíróság szerint a telefonon látható felvételt nem manipulálták, ahhoz illetéktelen rendőrök nem fértek hozzá.

Ketten fellebbeztek

A Mezőkövesdi Járásbíróság a büntetett előéletű elsőrendű vádlottat négy év fegyházra és négy év közügyektől eltiltásra ítélte, feltételes szabadlábra nem bocsátható. A szintén büntetett előéletű másodrendű vádlottat a bíró négy év börtönre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte. A harmadrendű vádlottat a bíró két év szabadságvesztésre ítélte, öt évre felfüggesztve, előzetes letartóztatását megszüntette. Azt javasolta neki, vigyázzon magára és tartsa magát távol testvéreitől. A negyedrendű vádlott másfél év börtönbüntetést kapott, három évre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Az első- és másodrendű vádlott felmentésért, illetve enyhítésért, eltérő jogi minősítésért fellebbez, a harmad- és negyedrendű vádlott tudomásul vette az ítéletet.

Tóth Balázs


Illusztráció - Négytagú társaság támadt az intézkedő rendőrökre Mezőkövesd belvárosában
Mezőkövesd, Miskolc - A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség „csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette” miatt emelt vádat három férfival és egy nővel szemben. Két rendőr tavaly novemberben, az egyik este bejelentés nyomán érkezett meg a Mezőkövesd belvárosában lévő utcába....

Jogszerűen intézkedő rendőrökre támadtak Mezőkövesden - illusztráció
Mezőkövesd - Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult meg az eljárás azzal a három gyanúsítottal szemben, akiknek a bíróság az előzetes letartóztatását. A gyanúsítás szerint Mezőkövesden jogszerű rendőri intézkedés alatt vonták a gyanúsítottakat egy bejelentés...