Négy éves német kisfiú új szívbillentyűvel

Szervezetével együtt növekvő szívbillentyűt kapott egy elhunyt donortól egy négy esztendős beteg gyerek Németországban. Az operáció sikeres volt.

A hannoveri Orvosi Főiskola (MHH) transzplantációs sebész professzora – az intézmény igazgatója – Dr. Axel Haverich és kutatócsoportja, már 1996 óta dolgoznak azon a technikán, mely lehetővé teszi, hogy a donortól származó szívbillentyűt “átmossák” és az idegen sejteket a páciens saját szervezetéből kitenyészett sejtekkel pótolják, mely együtt fejlődik szervezetével.

A szeptember eleji operációt jól viselte David és már három hét múltán megint óvodába járhatott. A műtétet teamjével végző gyermeksebész Dr. Thomas Breymann szerint az új metódus lényegesen meghosszabbítja a páciensek életét és nem tesz szükségessé ismételt beavatkozást – adta hírül szerdán a berlini rádió.

Évente mintegy 170 ezer kisbaba jön a világra veleszületett szívbillentyű betegséggel, így ha a most sikerrel járt, hat héttel ezelőtti operáció rutinná válik, tömegesen lehet majd megmenteni a gyerekek életét.