Négy éven át ölt egy kínai sorozatgyilkos

Peking, 2012. május 27., vasárnap (MTI) – Tizenegy – többségükben fiatal – férfit tett el láb alól egy kínai sorozatgyilkos az elmúlt négy év során – számolt be a közbiztonsági minisztérium közlése alapján a Hszinhua hírügynökség vasárnap.

Nagy mennyiségű tárgyi bizonyíték, DNS vizsgálati eredmények alapján a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartomány rendőrsége az 56 éves Csang Jung-minget (Zhang Yongming) gyanúsítja a gyilkosságokkal.

A rendőrség szerint Csang 2008-tól követte el a gyilkosságokat. A Nanmen faluban egyedül élő férfi a háza közelében lévő csendes utcában támadta meg az arra járókat. A gyilkosságokat követően a nyomokat darabolással, égetéssel és földbe temetéssel tüntette el.

Csangot már egyszer – 1979-ben – gyilkosságért két évre felfüggesztett halálbüntetésre ítélték, de végül 1997-ben kiszabadult.

A China Daily című lap – helyi újságok cikkei alapján – korábban beszámolót közölt arról, hogy az elmúlt években legkevesebb hét tizenévesnek veszett nyoma Csang falujában, illetve a környékén. Az egyik 19 éves áldozat bankkártyáját és telefonkártyáját megtalálták Csang otthonában.

A központi hatóság emberei több mint 20 napon át folytatták a nyomozást Nanmenben, ahol Csangot őrizetbe vették. Az érintett családokkal a rendőrség felvette a kapcsolatot. Az eltűnt fiatalok hozzátartozói azt hitték, hogy gyermeküket illegális téglagyárakban kényszerítik munkára, ismeretlen helyen.

A korábbi hírek szerint, miután a közbiztonsági tárca nyomozókat küldött a helyszínre, egy megyei és egy járási rendőri vezető leváltását kezdeményezték. A minisztérium vasárnapi közleménye is kitér rá, hogy a felelős rendőröket meg fogják büntetni.

– MTI –