Négy éve gyilkolták meg Zoran Djindjicset

Zoran Djindjics szerb kormányfő meggyilkolásának negyedik évfordulóján, hétfőn a politikai pártok, a szerb kormány és több ezer polgár is megkoszorúzta a volt kormányfő sírját Belgrádban. Özvegye a háborús bűnösök kiadatása mellett foglalt állást.

Hétfőn volt négy éve annak, hogy Belgrádban a szerb kormány épülete előtt merényletet követtek el Zoran Djindjics miniszterelnök, a Demokrata Párt elnöke ellen, aki Szerbia első demokratikusan megválasztott reformkormányának elnöke volt. A néhai kormányfő sírját, illetve a kormány udvarában elhelyezett emléktáblát a családtagok mellett a nap folyamán megkoszorúzták többek között a DP magas rangú vezetői, és a jelenlegi szerb kormány tagjai is.

Ruzsica Djindjics, a meggyilkolt kormányfő özvegye úgy értékelte, hogy az elmúlt négy év a “valamivel lassabb reformok” időszaka volt. Ennek okát abban látta, hogy nem tartják tiszteletben az ország olyan törvényeit, mint amilyen a Hágai Törvényszékkel való együttműködésről szóló törvény. Szerinte az új szerb kormánynak az lesz a kötelessége, hogy megszüntesse ezt az akadályt. Ezt meg is ígérték azoknak a pártoknak a képviselői, amelyeknek meg kellene alakítaniuk a kormányt, de a polgárok is elvárják ezt tőlük, hiszen a Hágával való együttműködés az Európai Unióba történő integráció feltétele – fejtegette Djindjics özvegye.