Négy év után újra kisvonat Mahócán

Akt.:
Négy év után újra kisvonat Mahócán
Négy év után újra kisvonat Mahócán
Miskolc – Május 5-én újra lehet kisvonattal kirándulni a mahócai vonalon.

Igaz, a május 5-én induló járat csak egyszeri alkalom lesz, de a szervezők abban bíznak, nem az utolsó. Egyik érdekessége: az utolsó személyszállító vonat 2008. májusában közlekedett Mahóca állomásig.

Egy kis visszatekintés: a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) Mahócai szárnyvonalán 2008. júniusa óta szünetel a menetrend szerinti személyforgalom. Ennek oka elsősorban a sorozatos sín- és kapcsolószer lopások, amelyek 2008-ban komoly károkat okoztak a vonalon. A tolvajok – akiket a rendőrség később elfogott – felszedték Mahóca állomás szinte teljes vágányanyagát, valamint Ortástető állomáson is károkat okoztak. Utóbbiakat az üzemeltető Északerdő Zrt. később helyreállította. A szárnyvonal részleges felújítása – részint a lopásokkal azonos időben – Papírgyár állomástól hozzávetőleg a CHINOIN megállóig történt meg. A 2010. évi nagy esőzések szintén okoztak károkat a szárnyvonalon. Ortástető állomás után közel 400 méterrel két helyen is megcsúszott a töltés, lehetetetlenné téve a vonal használatát.

Május 5-én a különvonat 9.30-kor indul a Miskolc-Dorottya utca állomásról. A vonatozásra minden érdeklődőt, vasútfotóst és természetbarátot várnak. Jelentkezés, információ: lillavonat@gmail.com, vagy a Facebookon az „Ortástetői különvonat” adatlapon. Ortástető állomástól ízlés szerinti egyéni kirándulásokat ajánlanak utasaiknak, könnyen megközelíthető innen akár a Vadaspark is. A vasút iránt érdeklődőknek vezetett túra indul a 2010-es árvizek során megrongált pályaszakasz megtekintésére, valamint felkereshetik a néhai Perecesi bányavasút híres Graenzenstein-alagútjának Baross-akna felőli eldugottabb végét. Amennyiben az időjárási feltételek lehetővé teszik, az állomás mellett bográcsban főtt ételeket szolgálnak fel utasaiknak.

ÉM-NSZRA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .