Négy év letöltendő börtönbüntetés egy francia atomfizikusnak terrorizmusért

  Párizs, 2012. május 4., péntek (MTI) – Terrorista akciók kitervelése és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnyával való együttműködés vádjával négy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt pénteken a párizsi bíróság egy francia atomfizikust.

A 35 éves Adlene Hicheur – aki a svájci CERN részecskegyorsítóban dolgozott – feltételezett al-Kaida-tagoknak küldött e-mail üzeneteiben azt írta, hogy meg kell büntetni a nyugati kormányokat az iraki és afganisztáni “muszlimellenes” háborúkért.
Az algériai származású kutatót 2009 októberében vették őrizetbe, miután felmerült annak a gyanúja, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida algériai szárnyával. A “terrorista támadások céljából létrehozott bűnszövetkezet” vádjának alátámasztására 35 darab 2009-ben írt elektronikus üzenet szolgált bizonyítékként. A francia rendőrség vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a férfi a katonaság Annecyben található bázisát tervezte megtámadni, amely egy, az afganisztáni hadműveletekben részt vevő francia egységnek ad otthont.
“Nem vitatom, hogy volt egy zavaros időszakom, meg is fizettem érte, de többet nem mondhatok” – mondta a márciusban lefolytatott perben Hicheur, aki gerincsérve miatti betegállománya alatti fizikai és pszichológiai állapotával magyarázta az “érthetetlen” e-mailváltásokat. Elismerte, hogy az annecy-i bázisról “egyszer szó volt az egyik üzenetben, nagyon pontos kontextusban, egy napi aktuálissal kapcsolatban, de konkrét cél nélkül”. “Egyébként soha többé nem is került szóba” – védekezett a gyanúsított, aki a per során többször is “tisztességtelennek” nevezte a rendőrség módszereit és “pontatlannak” a terrorelhárítók vizsgálati eljárását.
Az ügyész szerint – aki hat év elzárás kiszabását kérte a bíróságtól – azonban szó sincs arról, hogy az atomfizikus “a terrorelhárítási küzdelem mártírja” lenne, szerinte Hicheur “merényletügyi technikai tanácsadó”.