Helyi közélet

2015.11.09. 11:25

Neki elhihetik: a hibás légzés beteggé tesz, a helyes légzés meggyógyít

Miskolc - A Buteyko-módszer lényege, hogy újratanuljuk, amit még tudtunk, amikor megszülettünk.

Miskolc - A Buteyko-módszer lényege, hogy újratanuljuk, amit még tudtunk, amikor megszülettünk.Az emberi faj évezredeken keresztül egészen másféle életmódhoz szokott, mint ahogyan ma élünk. A mai embert sújtó ártalmak, az állandó feszültség, a stressz, az ülő életmódból fakadó mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, mindezek legtöbbet a légzésünknek ártottak. Mára a legtöbb ember a szükséges levegő többszörösét lélegzi be és ki. Ezzel kilélegzi a széndioxidot, mielőtt még az elérhetné az egészséges élethez szükséges 6,5 százalék koncentrációt. Márpedig a széndioxid ugyanolyan elengedhetetlen feltétele az életnek, mint az oxigén. Ha helytelenül lélegzünk, szervezetünk oxigénhiányos állapotba kerül, ennek előbb-utóbb valamilyen betegség lesz az eredménye. Ugyanakkor a helyes légzés hatására minden sejtünk megkapja az egészséges működéshez szükséges mennyiségű oxigént, ettől javulnak a belső folyamatok, a keringés, az anyagcsere, a vérnyomás, a pulzus, a pH és a szervezet átáll egy egészségesebb működésre – állítja a Buteyko-légzés hazai terapeutája, Varga-Szilágyi Gyula.

Emlékszem, amikor először találkoztunk, feltűnt, hogy picit akadozva beszél. A pillanatnyi várakozások között orrcimpái kissé kitágulnak. Ez rímel arra, amit a legfontosabb alapszabályként megfogalmaz: kizárólag az orron át lélegezzünk, ki és be is! A szájon át történő légzéshez képest ez melegít, párásít, emellett szűri és fékezi a levegőt.

Túllélegzünk

– Sok tévhit él a köztudatban a légzésről, és sajnos a legtöbb helyen, ahol légzést oktatnak, éppen a helytelen légzésre, a nagy levegővételekre buzdítják az embereket, amitől csak még betegebbek lesznek. A légzés csökkentésével, illetve a légzés normalizálásával jelentős javulást, sok esetben teljes tünetmentességet lehet elérni ezeknél a betegségeknél. Világszerte számos tudományos klinikai kísérlet igazolja a helyes légzés gyógyító erejét – állítja Varga-Szilágyi Gyula.

Egyébiránt tudományos kísérlet nélkül igazolhatja magának bármely asztmás, COPD-s beteg, hogy a túllégzés ártalmas, ugyanakkor a légzéscsökkentés jót tesz neki. Elegendő néhány nagy lélegzetet vennie, és máris érzi, hogy erősödik a légszomj, esetleg elkezd köhögni, zihálni, fulladni. Sokaknál a mozgás vagy nevetés miatti túllégzés váltja ki ezeket a tüneteket. Ugyanakkor, ha a beteg elkezdi csökkenteni, „halkítani” a légzését, „óvatosabban”, finomabban lélegzik, néhány percen belül csökkennek, majd megszűnnek e tünetek.

Saját példája

Varga-Szilágyi Gyula, mondhatni szintén az élő bizonyság. Eredetileg villamosmérnök volt, több mint 20 éven át volt egy szoftvercége, 15 alkalmazottal. Ugyanennyi időn át küszködött súlyos asztmával. Úgy köhögött, hogy a környezete nem bírta hallgatni, még az édesanyja is befogta a fülét. Az erős köhögéstől háromszor operálták sérvre, s hiába távolították el öt alkalommal is az orrpolipját, nem segített a sóbarlang, a homeopátia, az erős szteroidok se.

A megoldás

Az interneten kutatva lelt rá az ukrán származású, Moszkvában praktizáló prof. dr. Konstantin Pavlovich Buteyko (1923-2003) légzési módszerére. A könyvet és a DVD-t Ausztráliából szerezte be. A tanultak alapján is csökkentek a tünetei, de Írországban elvégzett egy Buteyko-tanfolyamot is. Meggyógyult. Felvette a kapcsolatot dr. Buteyko klinikájával, s megkapta a hivatalos magyarországi kiképzést is. Azóta ő is képezhet trénereket. Első „tanítványa” egy veszprémi tüdőgyógyász lett.


Kilenc éve

Varga-Szilágyi Gyula elkötelezettnek érezi magát a módszer terjesztésére. 9 év alatt 2500-an végeztek a tanfolyamain. Évek óta már őt keresik meg, nemcsak Magyarországról, de Pozsonyból és Marosvásárhelyről is. Miskolcon hamarosan újabb tanfolyama indul. A tanfolyamok ára borsos ugyan, de tüdőgyógyászok ingyen vehetnek részt rajta, ezen felül a tanfolyam első másfél órás előadása bárki számára ingyenes.

Bejött az ingyen tanács

Az első magyarországi tréner állítja, sokan már az első egy-másfél órás előadáson hallottaknak is hasznát veszik. E kijelentését a cikk írója is alátámaszthatja. Első találkozásunkkor, két éve, nagyjából ennyi időt fordítottunk arra, hogy elmagyarázza a Buteyko-légzés lényegét. Kézenfekvő volt, hogy kipróbáljam, ha hörghurut esetén köhögés kínozott. És bejött! Torna vagy túra közben is sokszor meg kellett állnom korábban pihenni, légszomj miatt. A csak orron át történő finom légzéssel ez is kiküszöbölhető. Ugyanennek köszönhetem, hogy nem fájdult meg azóta a torkom sem a sárga busz utáni rohanás közben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában