Helyi közélet

2015.10.06. 09:33

Mindenki érezni fogja a hatását, de most még tehetünk ellene!

Tokaj - A klímaváltozás veszélyeiről beszélgetett tokaji diákokkal a köztársasági elnök.

Tokaj - A klímaváltozás veszélyeiről beszélgetett tokaji diákokkal a köztársasági elnök.A Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskolájába látogatott Áder János köztársasági elnök hétfőn. A látogatás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, annak következményeire és minél több hívet szerezzen az Élő bolygónk mozgalomnak.

Özönlik a víz

A köszöntőket követően Áder János rögtönzött kvízjátékra invitálta a tokaji középiskolásokat, amely ugyan próbált könnyed és kicsit oldott hangulatú lenni, de döbbenetes adatokkal szembesülhettek a résztvevők.

Aligha tudott mindenki előtt, hogy egyetlen farmernadrág elkészültéhez 7600 liter vizet használnak fel, ahhoz, hogy egy csésze tea lefőzéséhez elegendő teafilter elkészüljön, 35 liter víz szükséges. Egy kiló marhaszték legyártásához pedig nem kevesebb, mint 15 400 liter vizet folyatnak el. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Magyarországon egy átlagos család évente 100 kilónyi fel nem használt élelmiszert dob ki a kukákba, és ha csupán egy fokkal kisebbre vennénk a fűtést a lakásokban, évente 7 százalékkal csökkenteni tudnánk a fűtési költséget, akkor már elszörnyülködhetünk. De ha pluszban még megbarátkozunk azzal a gondolattal, hogy Magyarországon az üvegházgáz-kibocsátás 22 százalékáért a közlekedési eszközök a felelősek, és hogy az a szén-dioxid-mennyiség, amelyet ma a légkörbe bocsátunk, az 50–200 évig megmarad, akkor már megérthetjük, tényleg baj van.

Első és utolsó

– Mi vagyunk az első generáció, amelyik már a saját bőrén érzi a klímaváltozás hatásait, és az utolsó, amelyik még tenni tud ez ellen – mondta Áder János. – Az utóbbi évtizedekben emelkedett meg döbbenetes módon az üvegházgáz-kibocsátás a Földön. Ennek elsődleges oka a városok népességének drámai növekedése. A 24. órában vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy már semmit sem tehetünk. Ha ma nem lenne érvényben a kyotói egyezmény, akkor 30 százalékkal magasabb lenne az üvegházgázok aránya a levegőben. Ha összehasonlítjuk az Európai Unió, az USA, Kína és India adatait, azt látjuk, Amerikában stagnál az üvegházgázok kibocsátása, Indiában emelkedik, Kínában drámai módon emelkedik, az EU-ban viszont csökken. Kevesen tudják talán, de az EU-n belül Magyarországon az elmúlt 25 évben 40 százalékkal csökkent az üvegházgázok kibocsátása.

A kérdésekre válaszolva Áder János elmondta, mindenkit érinteni fog a klímaváltozás, amely egyik okozója már most és a jövőben még inkább a migrációnak, hiszen ahol elfogy a víz, ahol nem terem meg az élelmiszer, onnan el fognak menekülni élhetőbb tájak felé az emberek. A mi feladatunk az, hogy sokkal környezettudatosabban éljünk, és a természetes energiaforrások felé forduljunk.

Ők már csatlakoztak

Molnárné Tóth Erika, az intézmény vezetője elmondta, az iskola már csatlakozott az Élő bolygónk mozgalomhoz és a partneriskolákat és a tokaji iskolával kapcsolatban lévő civil szervezeteket is erre kérik.


Élő bolygónk – csatlakozókra várva

„A párizsi klímacsúcs döntő lépést jelenthet az emberiséget fenyegető veszély megoldásában. Al Gore – az Amerikai Egyesült Államok Nobel-díjjal kitüntetett volt alelnöke – vállalta, hogy egymilliárd ember támogatását gyűjti össze. Kezdeményezése arra irányul, hogy klímánk védelme érdekében egységre és cselekvésre ösztönözzük világunk 2015 decemberében Párizsban összegyűlő vezetőit. Ezt a nemes célt magam is támogatom. Ezért Magyarország köztársasági elnökeként arra kérem Önt, hogy egyetértése esetén klímavoksával csatlakozzon ahhoz a reményeink szerint egymilliárd emberhez, akinek szavát minden ország vezetőjének figyelembe kell vennie a párizsi klímacsúcson. Emeljük fel közösen a hangunkat!” – írja Áder János köztársasági elnök az elobolygonk.hu weboldalon, ahol bárki csatlakozhat, aki egyetért a köztársasági elnökkel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában