Friss hírek

2008.10.28. 10:26

Egymilliárd forintnyi műkincset lopnak el évente Magyarországon - célpontban a magángyűjtemények

<p>A kábítószer- és fegyverkereskedelem után az illegális műkincs-kereskedelem bonyolítja le a legnagyobb forgalmat a feketepiacon. Magyarországon évente körülbelül hét-kilencszáz, műkincsekkel kapcsolatot bűncselekmény történik, melyek kárértéke megközelíti az 1 milliárd forintot - mondta el Vukán Béla alezredes, a műkincsvédelmi alosztály vezető főtanácsosa a BÁV Aukciósház Mesélnek a műkincsek sorozatának legutóbbi előadásán.</p>

A szakember szerint a leginkább veszélyeztetett helyzetben a magángyűjtők vannak. A statisztikák azt mutatják, hogy a műkincsek felét tőlük viszik el. Ez évi 4-500 lopást jelent. A tolvajok ugyanis egyre okosabb és szemtelenebb módszereket alkalmaznak. 2004-ben például több tízmillió forint értékű, itáliai és flamand festők munkáit, kandallóórákat és egy gondolaszéket loptak el, míg gazdájuk nyugodtan nézte a televíziót. Máskor a tolvajok múzeumi szakembernek, áramszolgáltató vagy gázszolgáltató munkatársainak adták ki magukat.

A templomok és a kisebb vidéki múzeumok, emlékházak szintén célpontok, mert az ott található értékes műtárgyak ellenére a biztonsági berendezések elavultak, vagy egyáltalán nincsenek, 2002-ben a Vizsolyi Biblia is könnyű prédát jelentett a tolvajoknak, hiszen csak egy zárat kellett felfeszíteniük az ország egyik legbecsesebb, ennek ellenére üvegvitrinben őrzött muzeális könyvéért. A rendőrség eredményes munkájának köszönhetően azonban a Károli Biblia egy év múlva előkerült. Legtöbbször azonban örökre elveszhetnek az ellopott kulturális javak. Szintén nagy kárt okoznak az illegális régészeti feltárásokat végzők.

Vukán Béla szerint a nemzetközi rendőri együttműködés, a nyilvánosság ereje és az értékesítés figyelemmel kísérése nagyban segíti a hatóság munkáját. A magángyűjtők is hozzájárulhatnak az illegális műtárgy-kereskedelem visszaszorításához azzal, ha saját értékeikről - saját maguk számára - házi leltárt készítenek rövid leírásokkal, és a tárgyak digitális fotóival. Ha a tárgyakat ellopják, a dokumentáció nagyban segíti a műtárgy felkutatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!