Helyi közélet

2010.09.14. 13:00

"Több szem többet lát..."

<p>Edelény, Putnok - A rendőrjárőrök mellett polgárőrök, természetvédelmi őrök, településőrök, mezőőrök is részt vesznek az akcióban.</p>

Az erdők és mezőgazdasági területek védelmében akció sorozat indult 2010. szeptemberében Edelényben és a rendőrkapitányság területéhez tartozó 47 településen – tájékoztatta portálunkat dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőrfőkapitányság kommunkációs irodájának vezetője. Az ellenőrzések elsődleges célja: a kisebb értékű lopások megakadályozása az erdő-, és mezőgazdasági területeken. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az őszi betakarítási időszakban rendszerint megnövekszik a tulajdon elleni szabálysértések száma, amelyeket erdő és mezőgazdasági termények eltulajdonítása érdekében követnek el. A hatékonyabb ellenőrzések és a nagyobb lefedettség érdekében a rendőrjárőrökmellett polgárőrök, természetvédelmi őrök, településőrök, mezőőrök is részt vesznek az akcióban. Terepjárókat és cross-motorokat is igénybe vesznek a hatóságok, így a nehezebben megközelíthető területekre is el tudnak jutni – mondta el az irodavezető.

Kiterjedt járőrözés

Portálunkon is beszámoltunk róla, hogy a közelmúltban állt szolgálatba Putnokon a „mezőőri kommandó”, de a megye összes rendőrkapitánysága kiemelten kezeli ezt a kérdést, hiszen a kibővített ellenőrzés „több szem többet lát” alapon is növelheti a felderítési hatékonyságot. A közelmúltban kihirdetett, a közbiztonság javítására hozott új törvény szigorító rendelkezései értelmében 2010. augusztus 19-től a tulajdon elleni szabálysértések elkövetői – legyenek azok fiatal vagy felnőtt korúak – elzárással is sújthatóak lesznek. A rendőrség többek között ezen ügyekben is a tényállás felderítése, az elkövető kilétének megállapítása, valamint a bizonyítási eszközök felkutatása és biztosítása érdekében úgynevezett „bírósági eljárást előkészítő eljárást” folytat majd le, melynek során az eljárás alá vont személyt gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából őrizetbe veheti – ismertette dr. Gaskó Bertalan.

ÉM-PGY

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában