BOON Sziréna

2008.10.04. 08:47

Kerítésbe vezetett áram Monokon?

<p>Monok – Szepessy Zsolt, Monok polgármestere egy korábbi cikkünk kapcsán elmondta, hogy a terménylopások miatt sok vidéki gazda vezetett már áramot a kerítésébe. Megpróbáltuk megszólaltatni őket, hogy megtudjuk: tényleg nincs más mód a védekezésre?</p>

A településen járva az emberek készséggel meséltek a betörésekről,lopásokról és rablásokról. Mindenkinek megvolt a maga története arról, hogy az itt élők már a saját portájukon sem érezhetik biztonságban magukat. Egymást túlharsogva sorolták, minek kelt lába legutóbb, kit milyen kár ért. A presszóba egymás után többször is betörtek, hajnalra hűlt helye volt a kerítésnek, és idén elmaradt a gyümölcsszüret, mert mire kigömbölyödött, megszínesedett a körte, egytől egyig nyoma veszett a fa tetejéről.

Nevük vállalása nélkül szívesen mondták el panaszaikat, s azt sem tagadták: vannak a faluban, akik árammal védekeznek a hívatlan kerti betolakodók ellen. Ez nem csak itt, más településeken is jellemző. "De aki így tesz, nem szívesen beszél róla" – nyomatékosították. Azt azért elárulták, Monok melyik részén a legkétségbeejtőbb a helyzet. "Érdeklődjön ott. De úgysem árulják majd el. Senki sem szeretne bajba kerülni" – mondta egyikük.

Az útbaigazítás után a kérdéses területeken érdeklődtem tovább. Itt már kevésbé barátságosan fogadtak. Amikor arról beszéltem, hogy Monok polgármestere szerint több helyi gazda számára más védelem nem elérhető, nem megfizethető, mint a kerítésbe vezetett áram, még helyeslően bólogattak. Ám amikor megtudták, hogy a sajtó érdeklődik ez után, egyszerűen kipenderítettek a portáról.

Saját szemünkkel nem láttuk ugyan, Szepessy Zsolt és a monokiak szerint is létezik a biztonság keresésének ez a csöppet sem veszélytelen módja. De az emberek félnek. A tolvajoktól és a nyilvánosságtól is.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!