Helyi közélet

2009.01.08. 11:12

Nézőpont: Rozsdás csikótűzhely

<p><EM>Amikor az illetékes miniszter, aznap már negyedszer jelentette ki, hogy minket bizony nem érint az orosz-ukrán gázvita, gyanakodni kezdtem. Sőt, gyorsan fel is térképeztem, mire számíthatok, ha eltűnik a gáz a csövekből.</EM> - <STRONG>N. Szántó Rita</STRONG> jegyzete.</p>

A meleget még csak csak előállíthatjuk egy két hősugárzóval, olajradiátorral. Ha találunk kéményt a csikótűzhelynek, vagy egy szabad konektort a rezsónak, még a vasárnapi főzést is megoldhatjuk. Csak arra a fránya melegvizes zuhanyozásra nem találni ésszerű alternatívát.
Eszembe jutott, micsoda virágzó szénbányászat volt régiónkban. Majd az olcsó orosz kőolaj elsöpörte az eocénprogramot, s ezzel együtt nyugdíjazták a vájárokat. Ám az olajkályhák sem kerülhették el a sorsukat, kiszorították azokat a gázkazánok, konvektorok.

A Zsolcai kapui gáz és légszeszgyár – én már csak hallomásból ismerem – csaknem százesztendőt élt meg. Akik ezt nosztalgiával sírják vissza, azoknak tolmácsolom a szakember véleményét: a barnaszénből nyert, alacsony fűtőértékű, légnemű energia aligha állítható elő környezetvédelmünk károsítása nélkül.
Ráadásul, messzebbre nem jutatható el.
Megoldás lehetne egy, a várost körülölelő szélerőműpark, vagy bécsi mintára egy energiatermelő szemétégető. Vagy biogázfejlesztő rendszer a rekultivált hulladékhegyekben. Esetleg egy előrelátó pártpolitika mentes energiagazdálkodási terv.
Vagy marad a rozsdás csikótűzhely?

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában