Nébih: egyszerűbbé válik a kéknyelv betegségre fogékony állatok kiszállítása

Budapest – Átmenetileg ismét előzetes védőoltás nélkül kiszállíthatóak a kéknyelv betegségre fogékony állatok Magyarországról a betegség szempontjából alacsonyabb kockázatú vagy mentes területekre – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A Nébih az átmeneti időszak kezdetét – ami idén december 14-e – a hőmérsékleti adatok, valamint az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján határozta meg.

A tájékoztatás szerint az állatok szállításának részletes feltételeiről minden esetben a megyei kormányhivatalok vagy a járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi szervezeti egységei adnak felvilágosítást.

A hatóság kiemelte, hogy az Európai Unión belüli kiszállítás során továbbra is be kell tartani a vonatkozó EK rendeleti előírásokat, úgynevezett harmadik országba irányuló export esetén pedig a célország és Magyarország által jóváhagyott, érvényes exportbizonyítványokban foglalt feltételek az irányadóak.

A Nébih felhívta az állattartók figyelmét, hogy a kéknyelv betegség kitörései körüli 20 kilométeres sugarú körben található, és még megfigyelési zárlat alatt álló állományokból a fogékony állatok kiszállítása ebben az időszakban is kizárólag az előírt megfigyelési idő letelte és a szükséges vizsgálatok elvégzése után lehetséges.

December elején a Nébih azt közölte, hogy nem találtak újabb kéknyelvvel fertőzött állatot Magyarországon az ország teljes területének védőkörzetté nyilvánítása óta, és a betegség miatt 2015-ben egyetlen kérődző állatot sem kellett leölni. A hatóság november 25-én az ország teljes területét egységesen védőkörzetté nyilvánította, mivel laborvizsgálatok kéknyelv betegséget mutattak ki több megye – Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun – kérődzőállományában, és emellett új kitöréseket jelentettek Ausztriában és Szlovéniában, a magyar határhoz közel eső településekről is.

– MTI –