Ne verd a sofőrt! – Matrica a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak megfékezésért!

bűnmegelőzési matrica
bűnmegelőzési matrica
Miskolc – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt évben 38 esetben indult büntetőeljárás közfeladatot ellátó személy elleni erőszak büntette miatt, ebből 13 esetben közlekedési vállalat munkatársa volt az áldozat. Ezen jogsértések visszaszorítása érdekében buszokon kiragasztott matricák hívják fel a figyelmet a bűncselekmény következményeire. 

Rendőrségi tájékoztatás alapján az elmúlt időszakban a média csatornáin több hír jelent meg arról, hogy közfeladatot ellátó személyekre, például busz-, vagy villamosvezetőkre, jegyellenőrökre támadtak. Az ilyen jellegű bűncselekmények visszaszorítása érdekében 2010. végén elkészült az a bűnmegelőzési matrica, ami elsősorban az egészségügyi dolgozókat, és a pedagógusokat veszélyeztető élethelyzeteket jelenítette meg. A problémakör szélesebb bemutatása érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya elkészítette a sorozat második elemét, mellyel főleg a közösségi közlekedés biztonságát célozta meg.

A matrica rajzos, kvázi képregényes formában mutatja be a közfeladatot ellátó személyek elleni támadások súlyos törvényi következményeit. Az első kép egy buszsofőr elleni támadást, a másik képkocka pedig a jegyellenőrrel szembeni erőszakos fellépést ábrázol. A kiadvány alsó részén a következményt bemutató börtönrészlet látható. Alapesetben a büntetési tétel 3 évig terjedő szabadságvesztés lehet. Amennyiben a támadást csoportosan, vagy felfegyverkezve követik el 5 év, fegyveres elkövetés esetén pedig 2-8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A helyi és távolsági tömegközlekedési eszközökön kifüggesztett prevenciós kiadvány a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr- főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Borsod Volán Zrt., a Miskolci Városi Közlekedési Zrt., és a Heves megyei Agria Volán Zrt. támogatásával készült el.

Információs háttér

A Büntető Törvénykönyv meghatározza azok körét akik tevékenységüknél fogva fokozott jogi védelemben részesülnek. A jogszabály ide sorolja a gyógyító-megelőző tevékenységet folytató egészségügyi dolgozót, a közoktatási törvényben meghatározott pedagógust, nevelő- oktatót, a postai kézbesítőt, bejegyzett egyház lelkészét, tűzoltót, vagy gyámügyi és szociális törvényben felsorolt szociális munkást, gondozót. Legutóbbi jogszabályváltozás alkalmával a szolgálatot ellátó polgárőr, a településőr, valamint erdészeti szolgálat tagja is fokozott jogi védelmet kapott. A bűncselekmény megvalósulhat erőszakkal, vagy fenyegetéssel. Elegendő a jogszerű eljárást végző tevékenységének akadályozása, amikor cselekvését, mozgását gátolják, vagy támadó szándékkal lassítják.

– B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda –