Ne szedjen túl sok vitamint, rákot okozhat!

Akt.:
Ne szedjen túl sok vitamint, rákot okozhat!
Na tessék. Becsülettel szedjük a reggeli vitamin-adagot, erre kiderül, hogy ez sem jó. Azért annyit előrebocsátunk, hogy az ősöknek már megint igaza volt!

A vitaminok túladagolása növelheti a rák és a szívbetegségek kockázatát. Emberek millió szednek valamilyen vitamint, hogy fittek és egészségek maradjanak, hamarabb meggyógyuljanak. Erre jön Tim Byers, a Colorado-i Egyetem professzora és azt mondja: ÁCSI! A vitaminkészítmények kárt tehetnek a szervezetben. Ezt a kijelentést több ezer ember vizsgálata után tette, szóval reméljük, tudja miről beszél. Arra figyelmeztet mindenkit, hogy napi javasolt vitaminbevitel túllépése 20%-kal növeli a rák és a szívbetegségek kockázatát. “Azt még nem tudjuk, hogy miért történik ez molekuláris szinten, de a kísérlet azt bizonyítja, hogy a túlzásba vitt vitaminfogyasztás nagyon káros”.

Ez az eredmény megrengetheti a táplálékkiegészítők piacát. Felmérések szerint a fejlett országokban az emberek 30%-a szed valamilyen vitamint. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a napi ajánlott mennyiséget ne lépjük túl! A legjobb megoldás viszont az, hogy nem tabletta formájában szedjük, hanem több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. 20 évvel korábban ugyanis még nem volt ennyi rákos megbetegedés. A kutatás alapját pont ez a tény adta, kíváncsiak voltak rá, hogy a vitamintabletták is képesek-e ugyanazt a hatást kiváltani, vagyis csökkenteni a betegségek számát. Kiderült, hogy nem. Sőt, volt olyan beteg, akinek romlott az állapota a tabletták hatására.

Tényleg nehéz ilyen kijelentések után okosnak lenni, de a nagyszüleinknek igaza volt: zöldség, gyümölcs!