Ne lépj ki a busz mögül!

Ne lépj ki a busz mögül!
Kazincbarcika – Egy 15 éves kislány súlyos sérüléseket szenvedett miután figyelmetlenül az úttestre lépett egy távolsági busz mögül.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain az elmúlt hét végén mindössze három személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Két könnyű és egy súlyos sérülésekkel végződő, amikor is egy 15 éves kislány, karját törte Parasznyán.

A nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel járó közlekedési baleset elsődleges adatai alapján a lány május 11-én a kora délutáni órákban az egyik parasznyai buszmegállóban leszállt a járműről, majd körültekintés nélkül az úttestre lépett. A takarásban lévő lányt későn vette észre egy arra haladó személygépkocsi sofőrje, a fékezés és kormánymanőverek ellenére elütötte a gyalogost. A súlyos sérüléseket szenvedett parasznyai diáklányt kórházba szállították.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja a baleset körülményeit.

A gyalogosoknak tilos…

A rendőrség az eset kapcsán felhívja a gyalogosok figyelmét a fokozott óvatosságra, kiváltképp az úttesten való áthaladáskor. Főszabály, hogy csak a kijelölt gyalogátkelőhelyeket lehet erre igénybe venni. Ugyanakkor a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti. Továbbá a gyalogosnak tilos: híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestjén áthaladni, és olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni.

A járművezetők pedig vegyék számításba a megállóhelyek környékén előforduló esetleges veszélyforrásokat, így azok környékén csökkentsék sebességüket.

– A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatás alapján: MRFK Kommunikációs Iroda –