"Ne jelentsen akadályt!"

Kazincbarcika – A magyar–szlovák együttműködés jegyében tartottak állásbörzét Kazincbarcikán kedden. Részben közös okulásul.

A Fő tér környékén nehéz leparkolni, bejutni sem könnyű az Egressy Kulturális- és Sportközpontba, s odabenn is nehéz előre haladni. A teremben körben asztalok, az asztalokon pogácsa, mellette a cég neve. A túloldali székeken a cégek képviselői ülnek, velük szemben pedig egy-egy üres szék az érdeklődők számra. Itt is, ott is azt hallani: hiányolják hogy az álláskínálók nem írták ki, milyen munkásra van igényük. Leülni pedig, csak úgy…?! Mi mindenesetre helyet foglalunk egy sütőüzem „standjánál”. Megtudjuk: jó (ezt a szót kihangsúlyozzák) pékeket és mesterpékeket keresnek, de úgy látszik, ebben a régióban vagy nem képeznek ilyeneket, vagy mindnek állása van, mert inkább gépkocsivezetőnek, takarítónak ajánlkoznának. Tudakoljuk, miként fogadnák, ha a határon túlról akadna jelentkező. Bár a 100 százalékban egyéni vállalkozó magyar, s eddig csak magyarokat alkalmazott, valószínűleg nem zárkózna el, ha a határhoz közeli településről vállalná egy – ismét hangsúlyozottan – jó, gyakorlott szakember az átjárást. Ami nem valószínű, tekintve, hogy a legközelebbi szlovák település 30-40 kilométerre van.

Ne a nulláról

Odébb ülünk. Egy műanyag nyílászárókat gyártó környékbeli cég 6-7 megfelelő embert tudna alkalmazni. A kikötés: legyen gyakorlata a műanyag nyílászárók gyártásban. Ezt nem oktatják iskolában, azt pedig nem szeretnék, hogy nulláról kelljen valakit betanítani. Elvileg az sem kizárt, csak hát sok függ attól, hogy aki vállalkozik rá, igazán akar-e dolgozni. Az első 1-2 órában 16-an jelentkeztek, de mindössze ketten mondták, hogy dolgoztak már ilyen helyen. Jelenleg 20 kilométeres körön belül saját busszal oldják meg a dolgozók beszállítását, például ha „odaátról” a Putnokra átjárást vállalná valaki, oda már érte mennének.

Hasonló gondok

A tömegben megkeressük Hudák Gábort, az Észak-magyarországi Munkaügyi Központ kazincbarikai kirendeltség-vezetőjét, hogy elmondja, mi a célja a rendezvénynek, azon túl, hogy mint minden egyéb állásbörzén, esélyt adjanak arra: munkát kínálók és munkakeresők egymásra leljenek. Megtudjuk, a „Magyarország–Szlovákia határon átnyúló együttműködési program” keretében elnyert „Magyar Slovensky Workforce” (MASLOW) című projekt keretében rendezték ezt az állásbörzét, a Munkaügyi Központ kazincbarcikai, edelényi és putnoki kirendeltségei közreműködésével. 38 munkáltató jött el, köztük 2 szlovákiai, összesen 424 állásajánlattal. Az unió által támogatott együttműködés keretében Kassáról, Rozsnyóról, Rimaszombatról is érkeztek résztvevők a szlovák partnerszervezetektől, akikkel megosztják gyakorlatukat, tapasztalataikat a hasonló rendezvények szervezése terén.

– Hasonlóak a munkaügyi gondjaink, az uniós tagságunk óta pedig a határ nem jelent akadályt abban sem, hogy az álláskeresők kölcsönösen a határon túl keressenek munkát. Az eddigiek szerint inkább mezőgazdasági és építőipari területeken alakult ki ez a gyakorlat, illetve inkább Szlovákiából jöttek ide operátori munkára. Ezt a spontán folyamatot tehetnénk közösen szervezetté, segíthetnénk az együttműködésünk révén, határmenti 6-6 információs pont létrehozásával, igény szerinti képzésekkel. Szeretnénk közreműködni abban, hogy a határ tényleg ne jelentsen akadályt.

Szalóczi Katalin

Egy szlovák munkáltató, egy magyar munkavállaló

Ottjártunkkor csak az egyik szlovák munkáltató asztalánál találtunk beszélgetőpartnerekre. Nem akadály, hogy csak magyarul tudunk szót váltani, hiszen a cég képviselői között akad, aki jól beszél magyarul. Egyetlen fős álláslehetőséget kínálnak: termelési ügyvezetőt keresnek, főiskolai vagy egyetemi végzettséggel a rimaszombati konzervgyárba, 800 eurós fizetésért, januártól esetleg lakást is biztosítanának. Nem baj, ha csak magyarul beszélne, hiszen a gyárban sokan beszélnek magyarul. Mindezt szívesen elmondják nekünk, akik merünk kérdezni. Távolabbról figyeljük: sokan téblábolnak ugyan egy darabig, megnézik a magyar nyelvű prospektusukat, de aztán inkább továbbállnak.

Egy férfi megáll, s pergő szlovák nyelven teszi fel kérdéseit. Nem csak szlovákul tud, német szakfordítóit is végzett. Főiskolai végzettsége van ugyan, de más irányú. Három és fél éve keres munkát, hiába. Túl idős vagyok, jegyzi meg. Ötvenöt éves…