Friss hírek

2009.06.23. 13:59

Leesett a létráról, és meghalt az egykori nagyhatalmú EU-biztos

<p>Leesett a kerti létrájáról és meghalt Karel Van Miert, belga politikus, aki a 90-es években sorra akaszkodott össze cégóriásokkal az Európai Unió versenypolitikai biztosaként. A 67 éves szocialista politikus halálhírét a belga kormány közölte kedden.</p>

A flamand, szocialista politikus 10 éven át dolgozott biztosként az Európai Bizottságban, és ebből öt évet, 1994 és 1999 között versenypolitikai felelősként. Ő volt az, aki keményen ellenezte a két repülőgépgyártó óriás, a Boeing és a McDonnell Douglas tervezett egyesülését, ami végül mégis megvalósult. Van Miert akadályozta meg a két német médiaóriás, a Kirch és a Bertelsmann fizető tévés összefonódását, arra hivatkozva, hogy az veszélyeztetné a szabad versenyt a német televíziópiacon. És a flamand versenypolitikai biztos volt az is, aki azzal vádolta a Forma 1-es autóverseny tulajdonosait, hogy visszaélnek monopolhelyzetükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!