Friss hírek

2009.05.22. 16:34

MÁV: többfelé módszerrel nehezítik az üzemanyag-tolvajok dolgát, jelentős kárt eddig nem okoztak a lopással

<p>A MÁV Zrt. és a MÁV-Trakció Zrt. visszautasítja azokat a lapinformációkat, amelyek szerint a gázolaj csaknem felét ellopják a mozdonyokból a magyar vasútnál. A két társaság pénteki közleménye szerint a vám- és pénzügyőrség munkatársai egész évben bejelentés nélkül ellenőrzik a vasútnál az üzemanyag felhasználását, és eddig nem találtak hiányosságokat. Az állítólagos lopásokról a Magyar Nemzet írt pénteki számában.</p>

A cikk szerint évente körülbelül ötmilliárd forint kár keletkezik a vasútnál amiatt, hogy a gázolaj csaknem felét ellopják.

A MÁV és MÁV-Trakció részletes közleményben reagált pénteken a Magyar Nemzet írására. A MÁV-nál a jövedéki törvény előírásai alapján használják fel a gázolajat, illetve dokumentálják mindezt. A vám- és pénzügyőrség az üzemanyag felhasználását az egész országban ellenőrizheti bejelentés nélkül az év bármelyik napján, de eddig nem találtak törvényi hiányosságokat - írják.

A MÁV-Trakció a vontatójárműveknél olyan műszaki megoldásokat alkalmaz, amelyek megnehezítik az esetleges lopásokat. Bizonyos szerkezeti elemeken plomba van, a csővezetékek csavarkötéseire pedig biztonsági zsugorfóliát tettek.

A társaságoknál vezetnek úgynevezett menetigazolványokat, amelyekkel nyomon követhető az indokolatlan gázolajfogyasztás - vagyis a dokumentumokon szereplő adatokból következtetni tudnak arra a szakemberek, hogy egy-egy műveletnél annyi üzemanyag fogyott-e, amennyi indokolt. Ha valami gyanúsat találnak, azonnal tájékoztatják erről a MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatóságát.

Ugyancsak segítenek megelőzni a visszaéléseket az úgynevezett mozdonyfedélzeti eszközök, amelyekkel a MÁV-Trakció mozdonyait és a MÁV-Start motorkocsijait, vezérlőkocsijait szerelték fel - idén májusban fejezték be ezt a fejlesztést, 1500 vontatójárművet érintett. A fedélzeti számítógépek arra is alkalmasak, hogy folyamatosan pontos adatokat adjanak a gázolajfogyasztásról.

Lesznek más módszerek is a tolvajok ellen: speciális jelölőanyagot kevernek majd a gázolajba, amely megmutathatja, hogy az üzemanyag pontosan honnan származik - egy közúti jármű ellenőrzésekor például így felismerhetik a vasúttól lopott gázolajat. Emellett az ígéretek szerint év végére a MÁV-Trakció teljesen zárttá teszi az üzemanyagtöltő rendszert.

A közlemény szerint a MÁV-nál több üzemanyaglopást sikeresen felderítettek már - tavaly 3 ezer liternyi volt a lefülelt mennyiség, az együttes kárérték nem érte el az egymillió forintot, vagyis nem jelentős. A tapasztalatok szerint a tolvajok általában műhelyekben, tárolóvágányoknál, állomásoknál lépnek akcióba, többnyire éjszaka.

A MÁV Zrt-nél egy évben csaknem 70 millió liter gázolaj fogy el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!