Friss hírek

2009.05.24. 21:12

Az osztrák Michael Haneke filmje nyerte Cannes-ban az Arany Pálmát

<p>Michael Haneke osztrák rendező filmje, a "Das weiße Band" (A fehér szalag) című alkotás nyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálmát vasárnap a Cannes-i Filmfesztiválon. A legjobb színésznek járó díjat a Quentin Tarantino második világháborús filmjében egy SS-tisztet játszó osztrák Christoph Waltz kapta. A legjobb színésznő a francia Charlotte Gainsbourg lett, míg a fesztivál második legrangosabb elismerését, a Nagydíjat a "Un prophéte" (Egy próféta) című francia film kapta.</p>

Az osztrák Michael Haneke vihette haza a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobbnak ítélt versenyfilmnek járó Arany Pálmát a "Das weiße Band" című filmért. A rendezőnek korábban már több filmje is versenyben volt a fesztivál legrangosabb díjáért, de eddig még nem sikerült azt elnyernie.

A fesztivál Nagydíját - a második legrangosabb elismerést - Jacques Audiard francia rendező kapta "Un prophéte" című alkotásáért. A zsűri különdíját a dél-koreai Park Csan Vuk és a brit Andrea Arnold kapta megosztva. A legjobb rendezőnek járó díjat a fülöp-szigeteki Brillante Mendozának ítélték "Kinatay" című filmjéért.

A legjobb színésznek az osztrák Christoph Waltz kapta az "Inglourious Basterds" (Becstelen brigantyk) című filmben játszott szerepéért, míg a legjobb színésznő a francia Charlotte Gainsbourg lett, a dán Lars von Trier "Antikrisztus" című filmjében játszott szerepéért.

A legjobb első filmnek járó díjat az ausztrál bennszülött rendező, Warwick Thornton vihette haza a "Samson and Delilah" című filmért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!