Ne felejtsük el, ahogy dédanyáink készítették

Akt.:
Ne felejtsük el, ahogy dédanyáink készítették
Ne felejtsük el, ahogy dédanyáink készítették
Miskolc – Megannyi népi mesterséggel ismerkedhettek meg a látogatók szombaton Diósgyőrben.

Kicsit visszaugrottunk az időben, abba a korba, amikor még az emberek maguk faragták a fakanalaikat és teknőiket, maguk szőtték a szőnyegeiket, maguk sütötték a kenyerüket, és ha a lányuk férjhez ment, akkor maguk készítették el gyönyörű, gyöngyös koszorúját.

img_9211

Szombaton rendezték a Diósgyőri Kézműves Alkotóházban a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák V. Országos Hétvégéjét. A nemzetközi rendezvény mottója találóan: „A holnap örökségének átadása”.

Gyöngyös koszorú

Az alkotóház udvarán vidám a hangulat, bepillantást nyerhetünk a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület népi kézműveseinek munkájába, akik nemcsak megmutatják, de meg is tanítják az érdeklődőknek szakmájuk fortélyait.

Igen népszerű Sápi Jánosné pártakészítő asztala, ahol főleg a kislányok vállalkoznak gyöngyös koszorú készítésére.

img_9195

– Egyéni vállalkozóként esküvői kellékekkel foglalkoztam, de megismerkedtem a népi koszorúkkal és pártákkal. Gyűjtésből származó koszorúkat tanulmányoztam, és teljesen egyedül tanultam meg, hogyan kell készíteni. Mezőkövesden lakom, úgyhogy a matyó menyasszonyi koszorú lett az egyik kedvencem, de az ország más tájegységeinek koszorúit és pártáit is készítem. Nem könnyű munka, de nagyon szép – ­teszi hozzá Sápi Jánosné.

Boldogi rózsa

Az egyesület tagjai a finom étkekről is gondoskodnak. Fekete Sándorné például boldogi rózsát készít. Ne higgye senki, hogy valamiféle virágról van szó, mert csak az alakja hasonlít rózsához, igazából palacsintaszerű tésztából sütött könnyű desszert.

img_9188

– A tévében, Marcsi műsorában láttam, hogyan készítik, annak idején a huszárokat kínálták ezzel, és Boldog községből származik. A férjem készíttette el hozzá a nyeles vasformát. Ezt beleteszem a forró olajba, aztán az előre kikevert tésztába, majd ismét az olajba, és ezt a különleges formájú, nagyon könnyű tésztát kapjuk. Lekvárral és porcukorra fogyaszthatjuk – magyarázza az asszony, közben a keze fürgén jár. Szükség is van rá, hiszen a boldogi rózsát sokan szeretnék megkóstolni.

A múltunk egy darabja

A szorgos kezű népművészek között megtaláljuk Gergye Zoltánt, a Fügedi Márta népművészeti Egyesület elnökét is. Mint mondja, ő nemsokára kenyeret fog sütni a kerti kemencében, teljes kiőrlésű lisztből. Szeretné, ha a vendégek a kenyérsütés fortélyait is megismerhetnék.

img_9208

– A mai rendezvény tulajdonképpen európai felhívásra született, aminek az a célja, hogy a kézművességet ünnepeljük. Mivel a mi profilunk a népművészet, ezért ezt mutatjuk meg. Itt van az egyesület 10-15 kézművese, itt vannak a játszóházvezetőink is öten-hatan, és vannak olyan tagjaink , akik sütnek-főznek. Látogatóink megismerhetik többek között a fazekasságot, a gyöngyfűzét, a fafaragást, szövést és csipkeverést. Délután pedig Csiszár István és tanítványai érkeznek az udvarba, hogy népzenei koncertet adjanak – sorolja az egyesület elnöke, hangsúlyozva: ha elfelejtjük ezeket a népi kézműves mesterségeket, akkor a múltunk egy darabja vész el.

Hegyi Erika