Ne feledje! Van segítség, ha bántalmaznák…

A jelkép, óriás matrjoska baba
A jelkép, óriás matrjoska baba - © Fotó: aszeretetnemart.hu
Miskolc – A kapcsolati erőszak áldozatait segíti az új intézményrendszer Miskolcon is.

Az ország hét városában – Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron – nyílt krízisambulancia az elmúlt hónapokban, azzal a céllal, hogy segítsék a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeit és áldozatait.

Országos kampány indult

A szolgáltatás népszerűsítéséért indított a közelmúltban országos kampányt az Ökumenikus Segélyszervezet – ők üzemeltetnek a hétből négy ambulanciát – az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

Sándor-Lenkei Aida, a miskolci regionális krízisambulancia szakmai vezetője az Északnak elmondta, intézményük júniustól működik, s eddig már több mint húszan fordultak hozzájuk személyes segítségért. – A telefonon tanácsot kérők száma ennek többszöröse volt, közülük sokan kértek időpontot személyes konzultációra. Emellett számtalan olyan ügy van, amiben a jelzőrendszer intézményein keresztül részt veszünk, összesen mintegy 600 szakember számára is nyújtottunk a kapcsolati erőszakkal kapcsolatos információt – fejtette ki a szakmai vezető.

A krízisambulanciát bárki felkeresheti, aki kapcsolati erőszak áldozata lett, vagy hozzátartozója, rokona, vagy akár szomszédja vált bántalmazottá. – A fizikai bántalmazáson túl a szóbeli erőszak, a lelki terror, a túlzott féltékenység vagy a gazdasági erőszak is kapcsolati erőszaknak számít, és gyermekek, nők éppúgy válhatnak bántalmazottá, mint férfiak, idősek, fogyatékkal élők – tette hozzá Sándor-Lenkei Aida.