“Ne akarjunk emberebbek lenni még az embernél is”

Akt.:
Szegedi Dezső a Selyemréti Iskolában
Szegedi Dezső a Selyemréti Iskolában - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A cigány származású Szegedi Dezső magyar színészként beszélt a diákoknak a magyar kultúráról.

„Minden művészetek fején a korona: a mi müvészetünk, Ellen ki mondana? / Mi szép, mi szép, mi szép a mi föladatunk! / Legyünk büszkék reá, hogy színészek vagyunk. / Csak árny, amit teremt a költőképzelet; /

Mi adjuk meg neki a lelket, életet. / Mi szép, mi szép, mi szép a mi föladatunk! / Legyünk büszkék reá, Hogy színészek vagyunk.”

Petőfi Sándor Színészdal című költeményével fogadták pénteken a magyar kultúra napján Szegedi Dezső színművészt a miskolci Selyemréti Református Általános Iskolában. A Miskolci Nemzeti Színház színésze a jeles napon rendhagyó irodalomóra keretében a magyar (és benne a roma) kultúráról, jeles cigány származású alkotókról és saját hivatásáról, a színészetről is beszélt ifjú hallgatóságának.

Könnyező szemmel indult a beszélgetés, hiszen a több mint három évtizede a színészi pályán tevékenykedő Szegedi Dezső meghatódott a kedves fogadtatástól.

Mindent el lehet érni…

„Volt egy nagyon kedves tanárom az általános iskolában, aki bejött hozzánk és azt mondta, hogy én már semmi más nem leszek a világon, csak pedagógus, magukból viszont még akármi lehet. Tanuljanak mindenkor ennek tudatában…” Szegedi Dezső ezzel az apró anekdotával kezdte mondandóját, hozzátéve, hogy „gyerekek, tudatosuljon bennetek, hogy bármi lehet még belőletek, csak akarni kell és mindent megtenni ennek érde­kében”.

Szegedi Dezső hangsúlyozta, hogy ő maga cigány származású, de amikor a színpadon van, magyar színészként játszik, és nem is akar ilyen módon különbséget tenni magyar és cigány kultúra között, mert mindkettő azoké az embereké, akik itt a Kárpát-medencében együtt élnek még sok más kultúrával.

Beszélt arról is, hogy nem lehet ilyen módon különbséget tenni az emberek között, nagyon fontos, mondta, hogy „ne akarjunk emberebbek lenni még az embernél is”.

Szaniszló Bálint


Szegedi Dezső

Szegedi Dezső színész (Miskolc, 1953. január 7.), 1982 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Kisebb, remekbe szabott karakterszerepekben nyújtott alakításai után megtalálták a magyar és a világirodalom legnagyobb prózai és zenész színházi szerepei egyaránt. Mára a társulat többszörösen elismert, kiváló művésze lett. Néhány az elismerései közül: Miskolc Város Nívódíja 1988, Miniszteri dicséret, A Miskolci Nemzeti Színház díja 1990, Déryné-díj 1998, Jászai-díj 2003, Miskolci Múzsa Díj 2014