Ne a szív, hanem az ész vezesse a két kezünket

Az almatermésűeket fagymentes napokon már metszhetjük
Az almatermésűeket fagymentes napokon már metszhetjük - © Fotó: Dreamstime
Borsod-Abaúj-Zemplén – Bőven akad már februárban is tennivaló a kiskertben, de ne vigyük túlzásba!

Mivel ez a tél egyáltalán nem volt kemény, és megélhettünk napsütéses, jó hőmérsékletű napokat, így sokakat a kertbe vonz az időjárás és megdobban a szív. Nem szabad azonban engedni a csábításnak és olyan munkákba belefogni, aminek még nincs itt az ideje. Így is van már bőven tennivaló a konyhakertben, a virágágyásoknál és a gyümölcsfák körül is.

Mit ültethetünk?

Több dolog is ültethető már a fóliasátorban, vagy akár szabad földbe is ebben a hónapban, aranyszabály minden esetben, hogy csak fagymentes földbe ültessünk és csak akkor, ha plusz fokot mutat a hőmérő. Utána már jöhet egy kis fagy, nem fog ártani. Így például ültethetjük a fás szárú növényeket és rózsákat, akár nagyobb fákat, cserjéket is áttelepíthetünk, de csak megfelelő méretű földlabdával.

A fűtetlen fóliasátorban a retek, sárgarépa, káposzta, karalábé, karfiol, spenót és zeller vetését elkezdhetjük. Ha a talaj felengedett, készítsük elő a zöldborsó, dughagyma, fokhagyma, spenót, sárgarépa és a mák helyét. Ha az idő engedi, vethetjük őket. Ha az időjárás keményre fordul, takarjuk be az ágyásokat fátyolfóliával vagy mulccsal.

A lóbab elviseli, ha néhány fokkal fagypont alá megy a hőmérséklet, ezért már február végén elültethetjük, ha megfelelőek a talajviszonyok.

A vetőburgonyát előcsíráztathatjuk. Ehhez 12–15 fokos világos helyen, ládába tároljuk egy rétegben, hogy a fény bőségesen érje. Amikor a csírák elérték a 2 centis nagyságot, és a talaj hőmérséklete, illetve az időjárás engedi, vethetjük a gumókat. Az előcsíráztatáshoz körülbelül 6 hét szükséges.

Lehet metszeni

Megkezdhetjük a gyümölcsfák koronáinak ritkítását, ifjító metszését. Fagymentes, enyhe napokon kezdjük el a bogyósok (ribizli, egres), a körte és almafák metszését. A metszést a korona ritkításával, a sérült gallyak eltávolításával kezdjük. A málna előző évi sarjait ritkítsuk. A vadrózsákat és azokat a cserjéket, melyeknek nincs szüksége téli védelemre, fagymentes időben már februárban metszhetjük.

A csonthéjasok metszésével még várjunk. Télen ezeknél a gyümölcsfajoknál semmilyen metszési műveletet ne végezzünk. Ennek növényvédelmi okai vannak. Télen, a sebeken át fertőznek ugyanis azok a kórokozók, amelyek a csonthéjasok gutaütéses, ágrákosodásos pusztulásáért felelősek. Ha ezek bejutottak a fák szöveteibe, onnan nem tudjuk kiirtani, és a fák lassú halálra vannak ítélve. Eltérő mértékben, de valamennyi csonthéjas faj veszélyeztetett, de a legérzékenyebb a kajszi és az őszibarack. A téli metszésnél nem tudjuk megakadályozni a fertőzést. Akár virágzás közben is metszhetünk, a lényeg az, hogy minél közelebb legyünk a virágzáshoz, és ne kezdjük el a munkát március 10-e előtt. Ekkor a gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek.

Az almatermésűeket télen is metszhetjük, azokon a napokon, amikor fagypont felett van a hőmérséklet. Fagypont alatt ugyanis kezünkkel megfogva az ágakat kárt okozunk azzal, hogy a szövetekben lévő nedvesség felmelegszik, majd újból lehűl. Bármelyik időpontban metszünk is, ne feledkezzünk meg a sebek gondos kezeléséről valamilyen sebzáró anyaggal.

Tavaszi fáradtság ellen

A zsázsa, amit télen az ablakban is nevelhetünk, kiváló a tavaszi fáradtság ellen. A kissé csípős ízű növény vitaminokat, ásványi anyagokat, olajakat tartalmaz, ami megkönnyíti az anyagcserét, és így tisztítja a szervezetet. Akár itatóspapíron is hajtathatjuk, 5-7 nap alatt megnő. Fogyaszthatjuk kenyéren, használhatjuk salátákba, levesekbe, mártásokba. A veteményesbe sorjelző növényként is megfelel gyors kelése miatt.

Horváth Imre