Hajdú-Bihar

2011.09.23. 19:41

Nincs hitelkerete Debrecennek - A lyukas költségvetés miatt aggódik az MSZP

Debrecen - Már nem lehet hitelfelvétellel kompenzálni a bevételkiesét, figyelmezetett Szathmári Károly.

Debrecen - Már nem lehet hitelfelvétellel kompenzálni a bevételkiesét, figyelmezetett Szathmári Károly.

– Elkerülhetetlenek a konkrét intézkedések a város költségvetésével kapcsolatban, hiszen a mintegy 4 milliárdos bevételkiesést a harmadik negyedév lezárásakor nem tudta kezelni sem a Debrecen gazdálkodásáról szóló előterjesztés, sem a városi közgyűlés – jelentette ki Szathmári Károly, az MSZP debreceni szervezetének elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, eddig év végi hitelfelvétellel oldották meg a bevételkiesést, de az államháztartási törvény szerinti hitelfelvételi plafon miatt, idén ez nem lehetséges. Ezért kellett volna – tette hozzá – a közgyűlésen konkrét intézkedésekről beszélni, de sajnos ez elmaradt.

– Nehéz időket élünk meg, ilyenkor muszáj összehúznunk a nadrágszíjat, felülvizsgálni a kiadásokat. A Latinovits Színház építkezésére a város hitelt vett föl, a törlesztés évi 800 millió forint körüli összeg. Úgy gondolom, a befektetővel tárgyalni kellene az esetleges átütemezésről. Az Egészségügyi Holding Zrt.-nek több mint 800 milliót fizettünk a részesedésért. Az állam azonban át akarja venni az irányítását, ezzel a befektetett pénz semmissé válhat. Ezért javasoltam, hogy a befizetett összeget követeljük vissza az államtól. Emellett nem igaz, hogy a nagyértékű ingatlanok nem találnak vevőre, hiszen a megyei könyvtár épületére két évvel ezelőtt két érvényes pályázat is érkezett, melyek elfogadhatóak voltak. Ha ezeket az összegeket összeszámoljuk, feltehetően hitel felvétele nélkül is biztosított lenne a jövő évi költségvetés – közölte Szathmári Károly.

HBN–TZ

Debrecen – Az ingatlanértékesítés tervezett bevételei jelentősen elmaradtak a várttól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!