Navracsics: a jó állam feladata, hogy a polgárokat szolgálja

Budapest  (MTI) – A jó állam feladata, hogy a polgárokat és a nemzet érdekeit szolgálja – mondta egy budapesti konferencián csütörtökön Navracsics Tibor.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kulcsfontosságúnak nevezte az önkormányzati reformot, amely a szaktárca feladatainak jelentős bővülésével jár. A miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel ugyan nőni fog a kormánytisztviselők száma, de a kellő létszámot belső átcsoportosításokkal fogják biztosítani.

Navracsics Tibor bejelentette, hogy a tervek szerint 2013 januárjában állhatnak fel a járási kormányhivatalok és kormányablakok.

Sikerült megteremteni egy ügyfélbarát közigazgatási rendszer alapjait, de sok tennivaló van még – mondta a fővárosi és megyei kormányhivatalok féléves működésének tapasztalatait összegző beszédében Navracsics Tibor. A tárcavezető hangsúlyozta: anyagi értelemben elképzelhetetlen, hogy mindenki jólétben éljen, de a jóléthez vezető úton az államnak mindenkit segítenie kell.

A társadalom állapota nem feltétlenül függ az állam állapotától, de mindenképpen hat rá. Hozzátette: az államigazgatásnak minden területen példát kell mutatnia.

Az államigazgatás átalakítását célzó Magyary Program legfontosabb elemei a feladat-meghatározás, a szervezeti átalakítás, az eljárások egyszerűsítése, valamint a személyi állomány javítása – mondta Navracsics Tibor. Mint fogalmazott: “pontos önkép nélkül elképzelhetetlen a megfelelő állami működés”.

Az eljárásokkal kapcsolatban fontosnak nevezte az ügymenetek egyszerűsítését, valamint sok ezer olyan jogszabály és jogi norma felülvizsgálatát, amelyek feleslegesek vagy nehezítik az ügyintézést.

A miniszter a kormánytisztviselők létszámával kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenleg 66 ezres létszámú állomány későbbi bővülése nem feltétlenül jelent új belépőket, hiszen a különböző területi, önkormányzati szinten tevékenykedő munkatársak is ide tartoznak majd.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára beszédében úgy fogalmazott, hogy az államigazgatás személyi összetétele minőségében nem, csak “lelkületében” változott. Gál András Levente szerint ezen a területen nem volt kiugróan nagy személyi mozgás 2011-ben.

Az államtitkár a Magyary Programról elmondta, hogy az elvárt hivatásetikai normák mellett tartalmazza az állami gondoskodást is. A fővárosban például három kormánytisztviselői óvoda is nyílik majd, és a munkatársak lakhatási körülményeit is javítani fogják.

A konferencián ugyancsak felszólaló Szabó Erika emlékeztetett rá, hogy az év eleje óta több mint 100 ezer ügyfél fordult a kormányablakokhoz. A KIM területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára hozzátette: a kormányablakok feladatbővítésének és a járások kialakításának legfontosabb célja, hogy az egyablakos ügyintézést minél közelebb vigyék a polgárokhoz.