NAV: Csütörtök a határidő!

Akt.:
Adózási szempontból nemcsak május 20-a fontos határidő!
Adózási szempontból nemcsak május 20-a fontos határidő!
Miskolc – Az egyéni vállalkozók mellett magánszemélyeket is érinti a bevallási kötelezettség.

Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek az 1553-as nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával 2016. február 25-ig kell eleget tenniük személyijövedelemadó-bevallási és fizetési kötelezettségüknek – hívja fel a figyelmet portálunkon keresztül is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal B.-A.-Z. Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

Hasznos információk

Az egyéni vállalkozó 2015. évi tevékenységéről a bevallási csomag 1553-13-as lapjainak kitöltésével számolhat el. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak az őt terhelő egészségügyi szolgáltatási járulékot és a nyugdíjjárulékot is a 1553-as bevallásban kell feltüntetni.

Azokra az egyéni vállalkozókra, akik 2015-ben megszüntették a tevékenységüket vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik ugyanis május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak az egyéni vállalkozóknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt más adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az EVA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a KATA szerint adózókra is vonatkozik (utóbbiaknak a 40 százalékos mértékű adót kell ezen határ­időig megfizetni). Az éves elszámolást az EVA-alanyoknak a 1543-as, a KATA hatálya alá tartozóknak pedig a 15KATA megnevezésű nyomtatványon kell benyújtaniuk.

A bevallást a fő szabály szerint elektronikusan kell eljuttatni a NAV-hoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, a munkáltatónak, kifizetőnek nem minősülő, áfafizetésére kötelezett magánszemély papíron is beadhatja szja-bevallását. A kisadózó egyéni vállalkozó is benyújthatja papír alapon a 15KATA nyomtatványt.

Átutalással, csekkel…

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekkel is fizethet.

ÉM
hirdetés


hirdet�s