NAV: Családi kedvezmény érvényesítése adóazonosító jel hiányában

Miskolc – Törvénymódosítás alapján 2016-ban abban az esetben is érvényesíthető a családi kedvezmény, ha év közben az adóelőleg-nyilatkozatban, illetve a 2015-ről benyújtandó személyijövedelemadó-bevallásban nem szerepel minden eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jele. Ennek hiányában a természetes személyazonosító adatokat és lakcímet szükséges feltüntetni.

Az eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jelének kötelező közlését előíró rendelkezést a 2017. január 1-jét követően megtett adóelőleg-nyilatkozatok, illetve benyújtott személyijövedelemadó-bevallások esetén kell alkalmazni.

Ennek elősegítése érdekében a NAV 2016. július 1-jéig hivatalból megállapítja mindazon magánszemélyek adóazonosító jelét, akik 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket és adóazonosító jellel még nem rendelkeznek, majd a megállapítást követő 45 napon belül erről az adózó bejelentett lakcímére értesítést küld. Ezen kívül az érintett személyek részére 2016. november 30-ig adókártyát állít ki.

Amennyiben a témával kapcsolatban további kérdése merülne fel, bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42) keresztül.

– dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, sajtóreferens, főosztályvezető, Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferens –
hirdetés


hirdet�s