NAV: az OLAF kizárólag adminisztratív vizsgálatot folytathat

Budapest, 2012. május 14., hétfő (MTI) – Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében kizárólag adminisztratív vizsgálatokat folytathat. Ezeket önállóan is lefolytathatják, nincs szükség a magyar hatóságok bevonására – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel hétfőn.

Az Európai Bizottsághoz tartozó – de tevékenységét független módon végző – hivatal sajtóirodája hétfőn az MTI-vel azt közölte, hogy végeztek Magyarországon is vizsgálatokat, és az abban érintett cégek egyike a Közgép Zrt. Hozzátették, többet nem közölhetnek a témáról, mert a szóban forgó vizsgálat még nem zárult le, és ilyen esetben nem szoktak tájékoztatást adni.

A NAV az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint ha az OLAF vizsgálatot folytat egy tagállamban, az üggyel kapcsolatban kompetens tagállami hatóság részt vehet a vizsgálatban, de az OLAF önállóan is lefolytathatja azt. “Az OLAF kizárólag adminisztratív vizsgálatokat folytathat, az adott ügy kivizsgálása érdekében a vonatkozó jogszabályi kereteken belül alkalmazandó adminisztratív vizsgálati elemekről saját maga dönt” – tették hozzá.

A NAV közleményében megjegyezte: a szervezetükön belül működő OLAF Koordinációs Iroda a fő kapcsolódási pont a brüsszeli székhelyű OLAF és a tagállam illetékes szervezetei és az egyéb érintett szereplők között. Mint hozzátették: az OLAF Koordinációs Iroda alapvetően koordinációs jogkörrel rendelkezik, vizsgálati és hatósági jogköre nincs.

Az OLAF, az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében a Bizottságra ruházott ellenőrzési jogosultságok birtokában végezhet vizsgálatokat a tagállamokban, és ennek érdekében az OLAF vizsgálói a nemzeti közigazgatási tisztviselőkével azonos feltételek mellett és a nemzeti jogalkotásnak megfelelően hozzáférhetnek az érintett vállalkozások minden olyan információjához és dokumentumához, amely a helyszíni ellenőrzések és vizsgálatok megfelelő lefolytatásához szükséges – tudatták.

Átfogóan tehát az OLAF az uniós pénzek kezelésével kapcsolatos eseményeket vizsgálhatja, és mindez például dokumentumok, számlák, számviteli anyagok, a támogatott projektek pénzügyi és műszaki megvalósítására, egy beruházás előmenetelére vonatkozó dokumentációk rendelkezésre bocsátását is jelentheti – áll a NAV közleményében.

Mint megjegyezték, a brüsszeli székhelyű szervezetnél bárki bejelentést tehet, vagyis “nincs szükség formaságokra, bárki tehet bejelentést, akár névtelenül is”.

A Demokratikus Koalíció alelnöke, Molnár Csaba hétfőn sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy az uniós hivatalhoz pártjuk fordult még április végén, vizsgálatot kérve az építőipari vállalat által elnyert közbeszerzések ügyében. A DK április végén sajtótájékoztatón ismertette Gyurcsány Ferenc pártelnök levelét, amelyet Giovanni Kesslernek, az EU csalás elleni hivatalát vezető főigazgatónak írt a Közgéppel kapcsolatban. A levélben egyebek között az állt, hogy a Fidesz-kormány első másfél évében a Közgép 670 millió euró értékben nyert el közbeszerzési megbízásokat.

– MTI –