NATO-MINISZTERI – Az amerikai védelmi miniszter jobb afgtanisztáni koordinációt sürget

Az amerikai védelmi miniszter, azt szeretné, hogy a NATO-országok jobban koordinálják az afganisztáni újjáépítési erőfeszítéseiket, és próbálják új módszerekkel letörni az ópiumcsempészetet, amely egyik pénzforrása a tálib felkelőknek. Robert Gates a NATO védelmi minisztereinek budapesti értekezlete előtt nyilatkozott újságíróknak.

“Mindannyian elismerjük, hogy jelentős kihívásokkal állunk szemben Afganisztánban, és jobban kell koordinálnunk a polgári gazdasági és a biztonsági erőfeszítéseinket” – jelentette ki Gates.

A NATO vezetése alatt több mint 40 ország 50 ezer katonája tartózkodik Afganisztánban, de támogatásuk ellenére a kabuli kormány még mindig nem tudta kiterjeszteni ellenőrzését az egész országra a tálib fegyveres felkelők ellenében.

Gates szerint meg kellene fosztani a tálibokat attól az évi 60-80 millió dolláros bevételtől, amit az ópiumcsempészet hoz nekik. De számos NATO-tagállam attól tart, hogy ha a szövetség felszámolná a mákültetvényeket, akkor magára haragítaná az afgán lakosság nagy részét.

Az Afganisztánban termelt mákból állítják elő a világ összes ópiumának és heroinjának több mint 90 százalékát.