NATO-MINISZTERI – Mit lehet csinálni Afganisztánban? – Megkezdte második napját a budapesti NATO-értekezlet

A budapesti Marriott szállodában pénteken reggel ismét elkezdte a munkát az Észak-atlanti Tanács, vagyis a NATO védelmi minisztereinek értekezlete. A fő téma az, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a lassan hét éves és nem túl sikeres afganisztáni békefenntartást. Csütörtökön konkrétan arról kezdtek vitatkozni, hogy megpróbálják-e korlátozni a kábítószer-termelést a közép-ázsiai országban.

A máktermelésből és az ópiumcsempészetből tartják fenn magukat az afgán kormány ellen harcoló tálibok. De a NATO attól tart, hogy ha a szövetség felszámolná a mákültetvényeket, akkor magára haragítaná az afgán lakosság nagy részét.

A tanácskozáson a 26 NATO-tagállamon kívül az afganisztáni békefenntartásban közreműködő országok védelmi miniszterei is részt vesznek.

Pénteken azt is megvitatják, hogyan tudják a nemzetközi békefenntartásban részt vevő országok támogatni a jövőre esedékes afgán elnökválasztást.

A NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer az értekezlet kezdete előtt csütörtökön a Kossuth téren mondott beszédében elismerte, hogy a szövetség hat évtizedes fennállása óta az afganisztáni békefenntartás a legnagyobb kihívás.

Az afganisztáni tálib kormányt 2001-ben döntötte meg katonai erővel az Egyesült Államok. Az év végén hozta létre az ENSZ a NATO vezetésű ISAF nemzetközi békefenntartó erőt, hogy hatalomra segítsen egy demokratikus kormányt. Az ISAF-ban ma már több mint 40 ország 53 ezer katonája vesz részt, de lassan hét évi erőfeszítés ellenére is a kabuli kormány csak az ország kis részét tartja ellenőrzése alatt.

A budapesti értekezleten pénteken a 26 NATO-tagállam saját körben – az afganisztáni békefenntartó országok nélkül – véleményt cserél a NATO készülő új stratégiájáról, amelyet jövőre, a szövetség létrehozásának 60. évfordulóján hirdetnek meg. Az érvényes stratégiai koncepciót 1999-ben fogadták el, ezért nem foglalkozik olyan új kihívásokkal, mint a nemzetközi terrorizmus, a globális felmelegedés, a vallási konfliktusok.

A budapesti értekezlet alatt pénteken ülésezik először a NATO-Grúzia Bizottság. A NATO Grúziát támogatja az augusztus elején kirobbant orosz-grúz konfliktusban. Az orosz fegyveres támadás miatt a NATO felfüggesztette kapcsolatát Moszkvával, ezért a NATO-Oroszország Bizottság – a szokástól eltérően – nem is ül össze az értekezlet idején.