NATO-MINISZTERI – Megkezdődött a NATO védelmi miniszteri értekezlete Budapesten

Munkaebéddel elkezdődött csütörtökön Budapesten a NATO védelmi minisztereinek értekezlete. A kétnapos tanácskozáson a 26 tagállamon kívül azok az országok is jelen vannak, amelyek részt vesznek az ISAF afganisztáni békefenntartó műveletben.

A fő téma Afganisztán. A NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer az értekezlet előtt elismerte, hogy az afganisztáni békefenntartás a szövetség 6 évtizedes fennállása óta a legnagyobb kihívás. Az amerikai védelmi miniszter, Robert Gates mielőtt Budapestre érkezett volna, szerdán a macedóniai Ohridban az afganisztáni katonai jelenlét erősítését kérte a dél-kelet-európai védelmi miniszterektől.

A budapesti értekezlet ezen kívül foglalkozik majd a NATO készülő új stratégiájával, amelyet jövőre, a szövetség létrehozásának 60. évfordulója alkalmából kívánnak meghirdetni. Az érvényben lévő stratégiát 1999-ben fogadták el, így még nem tükröződnek benne olyan problémák, mint a nemzetközi terrorizmus, a globális klímaváltozás, a vallási konfliktusok.

Magyarország az értekezleten lobbizni fog amellett, hogy a közös akciókat a szövetség közösen finanszírozza. Most minden tagállam maga állja a közös műveletekben való részvételének költségeit.

A budapesti értekezlet idején, pénteken tartja első ülését a NATO-Grúzia bizottság. A kaukázusi ország szeretne a NATO tagja lenni, de az atlanti szövetség az áprilisi csúcstalálkozón nem adta meg Grúziának a tagság előszobájának tekintett tagsági akciótervet. Augusztus eleje óta, amikor fegyveres konfliktus robbant ki Oroszország és Grúzia között, a NATO Grúzia pártjára állt, és felfüggesztette kapcsolatait Moszkvával. Ezért a budapesti miniszteri értekezlet idején – a szokástól eltérően – nem fog összeülni a NATO-Oroszország bizottság.