NATO-MINISZTERI – Magyarország nem vesz részt Afganisztánban a drog elleni fellépésben – Szekeres

Magyarország nem vállal részt Afganisztánban az ópiumtermelés elleni NATO-s felllépésben. Ezt Szekeres Imre honvédelmi miniszter közölte újságírókkal az atlanti szövetség védelmi minisztereinek budapesti értekezlete után.

A szövetség miniszterei pénteken elhatározták, hogy “afgán kormányfelkérés esetén felléphetnek az olyan személyek és berendezések ellen, akik és amelyek támogatják a kormányellenes felkelést”, de “az ilyen fellépésről minden egyes békefenntartó állam maga dönt”. Ezek szerint a békefenntartásban részvevő országok belátására van bízva, hogy egy adott illegális droglabloratóriumot a tálibok támogatójának minősítenek-e, és fellépnek ellene vagy sem.

Szekeres leszögezte, hogy az afganisztáni békefenntartásban részt vevő magyar erők nincsenek kiképezve a kábítószer elleni fellépésre. A magyarok Afganisztánban csak olyan feladatot vállalnak, amelyhez megfelelő kiképzést kaptak, megfelelő technikájuk van hozzá, és megfelelő együttműködésük van a végrehajtásban a szövetségesekkel.

A kabuli kormány ellen harcoló tálibok részben a drogcsempészet jövedelméből finanszírozzák magukat.

Az afganisztáni drogtermelés és -kereskedelem elleni fellépés kérdése megosztotta a 41 védelmi minisztert. Néhány ország – köztük az Egyesült Államok – szerint le kellene törni a máktermelést és az ópiumcsempészetet, mert ebből tartják fenn magukat az afgán kormány ellen harcoló tálibok. De a NATO-tagállamok és az ISAF békefenntartásban részt vevő országok más csoportja attól tart, hogy ha a szövetség felszámolná a mákültetvényeket, akkor magára haragítaná az afgán lakosság nagy részét, minthogy sok helyen a lakosság egyetlen megélhetési forrását jelenti a máktermelés.

Az Afganisztánban termesztett mákból állítják elő a világ összes ópiumának és heroinjának több mint 90 százalékát.