NATO-MINISZTERI – Magyarország kész emelni a külföldi bevetésre kész erőinek arányát – Szekeres és a NATO-főtitkár tárgyalásai

Magyarország kész 40 százalékról 50 százalékra emelni a külföldi bevetésre alkalmas haderőinek arányát. Egyebek mellett erről tájékoztatta Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten a NATO főtitkárát, Jaap de Hoop Scheffert. Erről Szekeres Imre számolt be újságíróknak.

A magyar honvédelmi miniszter közölte a NATO-főtitkárral, hogy Magyarország szerint is új stratégiai koncepciót kell kidolgoznia az észak-atlanti szövetségnek, mivel a mostani stratégia 1999-es elfogadása óta gyökeresen megváltozott a világ. Szekeres abból az alkalomból tárgyalt a NATO-főtitkárral, hogy csütörtökön Budapesten kezdődik a szövetség védelmi minisztereinek kétnapos értekezlete. A tanács egyik feladata az, hogy megvitassa a szövetség új stratégiáját, amelyet a tervek szerint jövőre, a NATO megalakulásának 60. évfordulója alkalmából fogadnának el a tagállamok kormány- és államfői.

A magyar miniszter tájékoztatta a NATO vezetőjét, hogy Magyarország a korábbi terveihez képest nagyobb arányban kész növelni a védelmi kiadásait. A terv az volt, hogy 10 év alatt összesen a hazai össztermék 0,1 százalékával emelkedjen a honvédelmi költségvetés. Magyarország most kész 5 év alatt összesen a GDP 0,2 százalékával növelni a katonai kiadásokat, mondta Szekeres.

Magyarország fél éve kezdeményezte a NATO-ban, hogy vezessék be a közös akciók közös finanszírozását. A mostani gyakorlat az, hogy minden tagállam maga finanszírozza saját részvételének költségeit. A magyar kormány szerint azonban igazságosabb és hatékonyabb volna, ha a műveletekben részvevő tagállamok nem egyénileg, hanem közösen fedeznek a költségeket. Vannak ugyanis olyan tagállamok, amelyek szívesen vállalnának nagyobb részt közös akciókból, de ezt nem tudják maguk finanszírozni. Szekeres erről tárgyalni fog a NATO-értekezlet idején más védelmi miniszterekkel. A sajtó előtt bizakodott, hogy sikerül másokat is meggyőznie.

A miniszter ugyancsak reményének adott hangot, hogy a nemzetközi pénzügyi válság miatt a NATO-tagországok nem fogják csökkenteni védelmi kiadásaikat.