NATO-MINISZTERI – Az afganisztáni békefenntartás külpolitikánk legsikeresebb területe – Szekeres

A magyar külpolitika legsikeresebb területének minősítette csütörtökön Budapesten az afganisztáni békefenntartásban való magyar részvételt a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre erről azon az ünnepségen beszélt, amelyet az Országház előtt tartottak az Afganisztánból visszatért magyar békefenntartók fogadása alkalmából. Az ünnepen jelen volt a NATO főtitkára, aki szintén nagyra értékelte a magyar szerepvállalást.

Szekeres Imre miniszter sikeresnek minősítette a most hazatért negyedik magyar békefenntartó váltás afganisztáni tevékenységét. Azt mondta, hogy a katonák minden tekintetben megfeleltek az elvárásoknak. A miniszter szerint az afganisztáni békefenntartás “külpolitikánk legfontosabb és leghatékonyabb eszközévé vált”. Szekeres méltatta, hogy a magyar szárazföldi erők 12 százaléka vesz részt nemzetközi békefenntartásban, ezzel Magyarország túlteljesítette a NATO 8 százalékos elvárását. Dicsérte, hogy a nemzetközi békefenntartásban való részvételt támogatja az összes parlamenti párt és a közvélemény is.

Szekeres kiemelte, hogy a NATO-nak egységes stratégiát kellene kidolgoznia Afganisztán jövőjéről. Jelezte, hogy az észak-atlanti szövetség fokozatosan csökkenteni szeretné Afganisztánban az aktív katonai szerepvállalást, helyette az afgán kormányhadsereg kiképzésében való segítségnyújtásra kerülne át a hangsúly.