NATO-MINISZTERI – Atlanti segítség a grúz hadsereg talpraállításához

Összeült a NATO-Grúzia Bizottság pénteken Budapesten. A bizottságot az augusztus eleji orosz-grúz konfliktus után állították fel a szövetség és a kis kaukázusi ország együttműködésének szervezésére. Az ülést a NATO védelmi minisztereinek kétnapos budapesti találkozója alatt tartják.

A NATO-Grúzia bizottságnak az a feladata, hogy segítse újjáépíteni Grúzia fegyveres erőit, amelyek súlyos veszteséget szenvedtek az augusztusi konfliktusban. Ezen kívül a bizottság figyekemmel kíséri a NATO-tagságra vágyó Grúzia felkészülését.

A NATO-Grúzia bizottság éppen azon a napon ülésezik Budapesten, amikor Oroszországnak be kell fejeznie csapatai kivonását azokról a grúziai területekről, amelyeket az augusztus 7-én kirobbant konfliktus alatt foglalt el.

A NATO Grúziát támogatja, Oroszországot pedig elítélte a konfliktus miatt. Az atlanti szövetség felfüggesztette kapcsolatát Moszkvával, ezért a NATO-Oroszország Bizottság – a szokástól eltérően – nem is ül össze az Észak-Atlanti Tanács értekezlete idején.

Az amerikai védelmi miniszter, Robert Gates történelminek nevezte a NATO-Grúzia bizottság összeülését.

A NATO-grúz tanácskozás kezdetén a grúz védelmi miniszter, Davit Kezerasvili megköszönte a NATO támogatását. Megismételte, hogy Grúziának eltökélt célja csatlakozni az euro-atlanti családhoz, és ennek érdekében folytatni a társadalmi átalakítást. Reményét fejezte ki, hogy országa hamarosan megkapja a NATO-tól a Tagsági Akciótervet, amely a tagság előszobájának számít.

A budapesti NATO-értekezlet első napján, csütörtökön a grúz védelmi miniszter külön tárgyalt amerikai kollégájával arról, hogy milyen segítségre volna szükség a grúz fegyveres erők helyreállításához. A kérdésről még októberben külön megbeszélések lesznek Amerikában.

A NATO áprilisi bukaresti csúcstalálkozója nem adta meg Grúziának a csatlakozás előszobájának tekintett Tagsági Akciótervet. Bár ezt forszírozta az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a közép-európai új NATO-tagok egy csoportja, Németország, valamint Franciaország hevesen ellenezte. Moszkva a grúz NATO-tagságnak még a távoli perspektíváját is az érdekszférája elleni támadásnak tartja. Az április NATO-csúcs döntése értelmében a szövetség decemberi miniszteri találkozója visszatér a grúz Tagsági Akcióterv kérdésére.Sporthírek