NATO-MINISZTERI – A szövetség növeli a külföldön bevethető erőit, és esetleg fellép az afganisztáni ópiumtermelés ellen

A NATO pénteken Budapesten elhatározta, hogy növeli a külföldön bevethető erőit. Afganisztánban pedig felléphet az ópiumtermelés ellen, hogy megfossza a kormányellenes tálib felkelést a drogkereskedelemből származó jövedelmétől. Mindezt Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára jelentette be a védelmi miniszterek tanácskozása utáni záró sajtóértekezletén.

A NATO-tagállamok ma a szárazföldi erőik 40 százalékát képesek külföldön is bevetni. A pénteki elhatározás értelmében ezt az arányt 50 százalékra emelik. Azt is eldöntötték, hogy emelik a csapatok külföldön tarthatóságát is, de ezzel kapcsolatban nem fogadtak el konkrét számot, közölte a főtitkár.

A külföldi bevethetőséggel kapcsolatban a NATO-főtitkár csalódottságának adott hangot amiatt, hogy nem sikerült csökkenteni a helikopterhiányt. Scheffer elismerte ugyan, hogy például az afganisztáni bevetésnél a helikopterek számára vannak klimatikus nehézségek is, de hangsúlyozta, hogy helikopterekre nemcsak Afganisztánban és nemcsak NATO-akciókban van szükség, hanem EU-s és ENSZ-feladatok teljesítése közben is.

Az afganisztáni droggyártás elleni fellépésről felemás döntést hoztak a NATO és a Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erő (ISAF) békefenntartásban részt vevő országok védelmi miniszterei. Eszerint “felléphetnek az olyan személyek és berendezések ellen, akik és amelyek támogatják a kormányellenes felkelést”, ismertette a határozatot a NATO-főtitkár. De “az ilyen fellépésről minden egyes békefenntartó állam maga dönt”. Ezek szerint a békefenntartásban részvevő országok belátására van bízva, hogy egy adott illegális droglabloratóriumot a tálibok támogatójának minősítenek-e, és fellépnek ellene vagy sem.

A főtitkár szerint az a fontos, hogy legalább ennyiben egyetértett mind a 26 NATO-tagállam. Hangsúlyozta még, hogy erre a fellépésre kérés érkezett az afgán kormánytól.

A kabuli kormány ellen harcoló tálibok részben a drogcsempészet jövedelméből finanszírozzák magukat.

Az afganisztáni drogtermelés és -kereskedelem elleni fellépés kérdése már csütörtökön is megosztotta a 41 védelmi minisztert. Néhány ország – köztük az Egyesült Államok – szerint le kellene törni a máktermelést és az ópiumcsempészetet, mert ebből tartják fenn magukat az afgán kormány ellen harcoló tálibok. De a NATO-tagállamok és az ISAF békefenntartásban részt vevő országok más csoportja attól tart, hogy ha a szövetség felszámolná a mákültetvényeket, akkor magára haragítaná az afgán lakosság nagy részét, minthogy sok helyen a lakosság egyetlen megélhetési forrását jelenti a máktermelés.

Az Afganisztánban termesztett mákból állítják elő a világ összes ópiumának és heroinjának több mint 90 százalékát.