NATO-MINISZTERI – A NATO nem mer nekimenni az afganisztáni ópiumtermelőknek

Nem sikerült hatékonynak látszó akciót elhatározni az afganisztáni ópiumtermelés megfékezésére a NATO budapesti védelmi értekezletén. A kabuli kormány ellen harcoló tálibok részben a drogcsempészet jövedelméből finanszírozzák magukat.

A NATO és az afganisztáni békefenntartásban részt vevő államok pénteken Budapesten csak felemás döntésben tudtak egyetérteni. Ezek szerint “felléphetnek az olyan személyek és berendezések ellen, akik és amelyek támogatják a kormányellenes zavargásokat”, jelentette be James Appathurai NATO-szóvivő. De “az ilyen fellépésről minden egyes békefenntartó állam maga dönt”.

Ezek szerint a békefenntartásban részvevő országok belátására van bízva, hogy egy adott illegális droglabloratóriumot a tálibok támogatójának minősít-e, és fellép ellene vagy sem. Az újságírók minden kerezstkérdésére a szóvivő csak az egy mondatos hivatalos nyilatkozat szövegét ismételte meg.

Az afganiszténi drogtermelés és -kereskedelem elleni fellépés kérdése már csütörtökön is megosztotta a 41 védelmi minisztert. Néhány ország – köztük az Egyesült Államok – szerint le kellene törni a máktermelést és az ópiumcsempészetet, mert ebből tartják fenn magukat az afgán kormány ellen harcoló tálibok. De a NATO-tagállamok és az ISAF békefenntartásban részt vevő országok más csoportja attól tart, hogy ha a szövetség felszámolná a mákültetvényeket, akkor magára haragítaná az afgán lakosság nagy részét.

Az Afganisztánban termelt mákból állítják elő a világ összes ópiumának és heroinjának több mint 90 százalékát.