NATO-MINISZTERI – A NATO nem ad fegyvert Grúziának, miközben épp befejeződik az orosz kivonulás

A NATO szilárd támogatásáról biztosította Grúziát, amelynek területére orosz fegyveres erők vonultak be augusztus elején. De az atlanti szövetség nem küld fegyvert a kaukázusi országnak. Ez a mérlege annak a megbeszélésnek, amelyet a NATO 26 védelmi minisztrere folytatott pénteken Budapesten.

Az atlanti szövetség csak a tervezésben nyújt segítséget Grúziának, fegyvert nem ad neki, közölte a NATO főtikára a miniszteri értekezlet után.

Grúzia fegyveres erői súlyos veszteségeket szenvedtek az augusztus eleji orosz-grúz konfliktusban.

A NATO-Grúzia bizottság éppen azon a napon ülésezett Budapesten, amikor Oroszországnak be kell fejeznie csapatai kivonását azokról a grúziai területekről, amelyeket az augusztus 7-én kirobbant konfliktus alatt foglalt el. Oroszország megkezdte a csapatkivonást, de ellentétesek a hírek, hogy befejezte-e már, és mely területeket ért kiürítendőknek. A NATO Budapesten óvatosan üdvözölte az orosz kivonulás megkezdését.

A NATO-miniszterek kétnapos tanácskozásának első napján a grúz védelmi miniszter, David Kezerasvili külön találkozott az amerikai kollégájával, Robert Gates-szel, és vázolta neki, milyen segítségre volna szükség a grúz fegyveres erők újjáépítéséhez. Erről még októberben az Egyesült Állampokban lesznek tárgyalások.

A budapesti NATO-értekezlet előtti napon figyelmeztette a Nyugatot Oroszország, hogy ne szállítson fegyvert Grúziának. Szergej Lavrov orosz ülügyminiszter bejelentette, hogy fegyvereladási tilalomat fog javasolni Grúziával szemben.

A NATO Grúziát támogatja, Oroszországot pedig elítélte az augusztusi konfliktus miatt. Az atlanti szövetség felfüggesztette kapcsolatát Moszkvával.

A NATO védelmi miniszterei nem foglalkoztak pénteken Grúzia esetleges Tagsági Akciótervével. Az atlanti szövetség olyan országnak dolgoz ki ilyen tervet, amely esélyes a tagságra. A NATO áprilisi bukaresti csúcstalálkozója nem adta meg Grúziának a csatlakozás előszobájának tekintett Tagsági Akciótervet. Bár ezt forszírozta az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a közép-európai új NATO-tagok egy csoportja, viszont hevesen ellenezte Németország és Franciaország.

Moszkva a grúz NATO-tagságnak még a távoli perspektíváját is az érdekszférája elleni támadásnak tartja.

Az április NATO-csúcs döntése értelmében a szövetség decemberi külügyminiszteri találkozója tér vissza a grúz Tagsági Akcióterv kérdésére.