NATO-MINISZTERI – A NATO-főtitkár dicsérte a magyar békefenntartó katonák hozzáértését

A NATO főtitkára csütörtökön Budapesten elismerte, hogy a szövetség számára létrejöttének 6 évtizede óta az afganisztáni békefenntartás a legnehezebb feladat. Jaap de Hoop Scheffer szerint az afganisztáni békefenntartás a NATO-tagállamok hazai szempontjából is kulcsfontosságú.

A NATO-főtitkár ezt az Országház előtt mondta, ahol ünnepélyesen fogadták az afganisztáni békefenntartási feladatból nemrég hazatért mintegy 200 magyar katonát.

“Szerepvállalásunk nem csak az afgán nép életkörülményeinek javítását szolgálja, hanem saját határainkon belüli biztonságunkat is garantálja” – fogalmazott a NATO főtitkára.

Scheffer szerint Afganisztánban folyamatos a fejlődés. Dicsérte a katonákat, akik készek otthoni kényelmüket feladni, hogy Afganisztánban szolgáljanak, és köszönetet mondott a katonák otthon maradó hozzátartozóinak is.

Név szerint is megemlékezett Nemes Krisztián őrnagyról és Kovács Gyula hadnagyról, akik tűzszerészként hősi halált haltak Afganisztánban.

A NATO-főtitkár úgy minősítette a magyar békefenntartók tevékenységét, hogy a katonák a legmagasabb szakmai színvonalon teljesítették feladatukat.Sporthírek