NATO-csúcs – a lezárt terület egy részére a gyalogosok sem léphetnek be

A gyalogosok sem léphetnek be a NATO-csúcs miatt lezárt belvárosi területre. A Mariott, Sofitel és Intercontinental szállók környékét hermetikusan lezárták, a delegációk reggeli és délelőtti érkezése miatt a ferihegyi gyorsforgalmin úton várhatóak időszakos teljes zárások. A lezárt területen parkoló kocsikat elszállítják, az autók után a Forgalomirányító Központ 267-4673 telefonszámán lehet érdeklődni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a hermetikus zárás a Dorottya utca, Váci utca, Régi posta utca, Március 15-e tér, pesti alsó rakpart, Eötvös utca és ismét a Dorottya utca eleje által bezárt körre érvényes.

A lezárt területre a rendőrség által felállított ellenőrző-áteresztő pontokon keresztül, átvizsgálás után a gyalogosok beléphetnek egészen az Apáczai Csere János utcáig, amit azonban a baloldali járda kivételével teljes hosszában lezártak.

A Vígadó tér és a Március 15-e tér közötti terület a gyalogosok elől teljesen lezárták. A Duna-korzón lévő vendéglátóhelyek az Eötvös tér és a Vígadó tér közötti területen továbbra is megközelíthetőek.

Az Apáczai Csere János utca jobb oldali járdája, a Vígadó tér, a Március 15-e tér és a pesti alsó rakpart által határolt területre a belépés tilos.

A forgalom elől teljesen elzárták október 12-én éjfélig a XIII. kerületben a Bessenyei utca Hegedűs Gyula utca és Pannónia utca közötti szakaszát, csütörtökön délután fél négy és este hét óra között a Kossuth teret. Csütörtökön 0 órától 10-én éjfélig a V-IX.kerületben az Apáczai Csere János utca, a pesti alsó rakpart Közraktár utca és Garibaldi utca közötti szakaszát, a Dorottya utca Roosevelt tér és Szende Pál utca közötti szakaszát, a Szende Pál utca, a Vigadó utca Vörösmarty tér és Apáczai Csere János utca közötti szakaszát és a Deák Ferenc utcát, a Türr István utcát, és a Régiposta utcát is.

A Ferihegyi Repülőtér a más napokon megszokotthoz hasonlóan működik, de megközelítéséhez legalább egy órával többet számoljanak az oda autóval érkezők. A Budapest Airport ajánlása szerint érdemes elkerülni a ferihegyi gyorsforgalmin utat, főleg csütörtökön délelőtt és pénteken délután.

A fővárosban egyébként már szerda reggeltől fokozott ellenőrzést rendelt el Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya. A rendőrök bárkit átvizsgálhatnak, de ígéretük szerint – mivel a cél a gyanús, feltehetően bűnös úton járók kiszűrése – nem fogják zavarni a békés állampolgárokat.