NATO – miniszteri: Magyar-amerikai védelmi tárgyalások Budapesten

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerdán délután tárgyalásokat kezdett Budapesten magyar partnerével, Szekeres Imrével. A megbeszéléseken feltehetően szó lesz arról, hogy az Egyesült Államok az afganisztáni erőfeszítések fokozására igyekszik rábeszélni a NATO-szövetségeseket.

Ez az egyik témája az Észak-atlanti Szövetség védelmi miniszteri értekezletének is, amely csütörtökön és pénteken lesz Budapesten.

Gates, mielőtt Budapestre érkezett volna, szerdán a macedóniai Ohridban szintén az afganisztáni katonai jelenlét erősítését kérte a dél-kelet-európai vezetőktől.

Ugyancsak napirenden lesz Ukrajna és Grúzia esetleges NATO-csatlakozásának a kérdése, amely alaposan megosztja a tagállamokat.

A budapesti értekezlet úgynevezett nem hivatalos tanácskozás, ami azt jelenti, hogy a miniszterek a megegyezés kényszere nélkül beszélhetik meg a fölemrülő kérdéseket. Így elképzelhető, hogy komoly viták is lesznek a találkozón.

A budapesti NATO-értekezlet ezen kívül foglalkozik majd a NATO készülő új stratégiájával, amelyet jövőre, a Szövetség létrehozásának 60. évfordulója alkalmából kívánnak meghirdetni.