NATASCHA – egy év elteltével sem tud bízni az emberekben

Már nem irtózik az emberektől, de továbbra sem tud teljesen megbízni senkiben sem – mondta az osztrák televíziónak adott interjújában az a lány, aki éppen egy éve szökött meg elrablója fogságából. A most 19 esztendős lányt nyolc évig tartotta rabságban háza pincéjében egy középkorú elektrotechnikus, aki Natascha szökése után azonnal öngyilkos lett.

Az akkor 10 éves Nataschát 1998. márciusában tuszkolta kocsijába egy Wolfgang Priklopil nevű elektrotechnikus. A férfi a garázsa alatti, 5 négyzetméteres, fürdőszobás-vécés, ablaktalan veremben tartotta a lányt, éveken át. Natasha több mint 8 év után, 2006. augusztus 23-án tudott megszökni, amikor éppen a férfi autóját porszívózta a garázsban. Priklopil egy telefonhívást kapott és kicsit odébb ment, mert zavarta a porszívó zúgása. Ezt használta ki a lány és kirohant az utcára, ahová fogvatartója feltűnés nélkül már nem követhette. A 44 éves férfi egyébként ez után vonat elé vetette magát.

Egy év elteltével Natascha az osztrák tévének azt mondta, hogy már nem irtózik az emberektől, de még nem képes teljesen megbízni senkiben sem. Egy év alatt még nem tudta tisztázni magában, mit jelent számára az a szó, hogy barátság.

Natascha az interjúban közölte, nem tekinti magát áldozatnak csak azért, mert a külvilág annak tartja. A vele történteket, a kínzásokat, a megaláztatásokat még nem dolgozta fel, de a külvilág előtt uralkodik magán, tudatosan küzd az ellen, hogy összeomoljon.

A most 19 éves lány élesen kritizálta a médiát. Meglátása szerint hírességet akartak belőle csinálni, egy Paris Hiltonhoz hasonló partihölgyet, s nem vették figyelembe, hogy ő csak egy ember, aki szörnyű dolgokon ment keresztül.

A lány elismerte, hogy az eltelt 1 évben sokat gondolkozott fogvatartójáról. Bár soha nem felejti el, mit tett vele, a férfit továbbra is egy félresiklott szerencsétlennek tartja, akit azonban az idő múlásával egyre jobban képes sajnálni.