Napszemüvegeket teszteltek – a legtöbb napszemüveg megfelelt – RTL Klub Híradó

Napszemüvegeket teszteltek egy kampányban, amelynek keddi akcióján kiderült, hogy nem felétlenül kell méregdrága napszemüveget venni. Két napszemüveget találtak a fogyasztóvédelmi szakemberek, amely egyáltalán nem felelt meg a követelményeknek, kettő pedig részben átengedte az UV fényt.

A kampányben nem napfénnyel, hanem egy készülékkel tesztelték a szemüvegeket. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, mennyi káros UV-sugárzást enged át a lencse. Az érdeklődők egymásnak adták a kilincset az ingyenes vizsgálaton, volt, aki több szemüveget is hozott.

A vizsgált szemüvegek között volt amelyről kiderült, hogy az UV-tartományban átereszti a fényt. Mindezt azért fontos tudni, mert a sötét lencse miatt kitágul a pupilla, és így a rossz napszemüvegen keresztül több káros sugárzás jut a szembe.

A legtöbb vizsgált napszemüveg viszont bírta a napot.

Kettő volt, ami egyáltalán nem felelt meg a követelményeknek, tehát átengedte az UV fényt, kettő pedig részben átengedte – mondta el az RTL Klub Híradójának Srejberné Molnár Erzsébet, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet főigazgató-helyettese.

Arról, hogy hogyan vizsgázott a szemüveg, tanúsítványt is adtak.

A vizsgálatból kiderült, hogy nem feltétlenül az ár a lényeg, hiszen az olcsó szemüvegek többsége is biztonságosnak bizonyult.