Nápolyban újabb szemétlerakó telepeket foglaltak le

Rendőrök lezártak a maffia által működtetett nyolc szemétlerakó telepet Nápolyban pénteken, egy nappal azután, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy vége a nápolyi szemétválságnak.

A rendőrség 17 ember ellen emelt vádat környezetszennyezés, illegális szemétszállítás valamint a térség legnagyobb maffiacsoportjával, a Casalesivel való szövetkezés miatt. A lefoglalt szeméttelepeken kórházakból és az északi- és közép-itáliai gyárakból odaszállított hulladékot találtak.

Az elszegényedett Campania régióban 1994 óta megoldatlan a hulladék tárolásának kérdése. Az idei áprilisi parlamenti választást követően Berlusconi kormánya egyik legfontosabb feladatának nevezte a szemétválság megoldását. Az érintett környéken tíz új szemétlerakó megnyitását rendelték el, és közölték, hogy ha kell, katonák fogják őrizni azokat.

“Nápoly történelmi belvárosa és annak környék már tiszta, de a külvárosban még mindig katasztrofális a helyzet” – mondta az AFP egyik fotósa. Berlusconi is azt mondta csütörtökön, hogy a végleges megoldást a tervezett hulladékégetők jelentik majd, és a szeméttelepek számának emelése után láthatunk eredményeket.